Понеделник, 29 Април 2024

Лекари и зъболекари трябва да свържат касовите си апарати с НАП

Лекари и зъболекари трябва да свържат касовите си апарати с НАП
Публикация   19:36     23 Март, 2012 /     akcent.bg   /     576

Търговец, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 хиляди лева

 

     Всички лекари и стоматолози, които са регистрирани като еднолични търговци, са длъжни до края на месеца също да установят връзка с информационната система на НАП, така както са задължени да направят това всички търговци, коментира за БТА говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

    Дистанционна връзка трябва да имат онези обекти, които и сега имат касови апарати, посочи Бъчваров. Определени категории по закон са освободени от това задължение като земеделските производители, които продават собствената си продукция на места, различни от борси и тържища, продавачите на вестници и списания, както и лекарите и стоматолозите, които обаче извършват дейност като физически лица и се самоосигуряват.

   Ако лекарите и зъболекарите работят, регистрирани като еднолични търговци, е задължително да имат фискални устройства и съответно да ги свържат със системата на НАП.

   Самите поликлиники също са длъжни да имат връзка със системата на НАП. Така при преглед при личен лекар, независимо дали пациентът плаща таксата си на регистратурата на поликлиниката или на самия лекар, то тя ще бъде отчетена на касов апарат и тази информация ще постъпва към НАП. 

   До момента общо 226 хиляди фискални устройства са осигурили дистанционна връзка с НАП. Средно дневно между 4 хиляди и 5 хиляди касови апарата се свързват със системата, но в последните дни търговците ще бъдат най-активни, прогнозират от НАП.

  Очакваме до края на месеца всички около 300 хиляди касови апарата да бъдат свързани със системата на приходната агенция, коментира Росен Бъчваров.

  От 2 април инспекторите на НАП ще започнат проверки и всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 хил. лв., а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването, предупреждават от приходната агенция.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha