Протестиращи за чист въздух над Русе, за оставки на правителството и на Гешев затвориха Кръговото Дунав мост

Протестиращи за чист въздух над Русе, за оставки на правителството и на Гешев затвориха Кръговото Дунав мост
Публикация   07:59     10 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     594

   Протестиращи срещу замърсяването на въздуха в Русе и срещу управлението на България блокираха тази вечер движението в района на ГКПП "Дунав мост".

  Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край граничния пункт. Част от тях бяха облекли тениски с надпис "Мутри вън", а други - "Мръсният въздух ни убива".

  "Това е екологична катастрофа. Искаме да дишаме чист въздух", заяви Галичка Николова - участник в протеста.
"Протестираме и за чист въздух, и за оставка, както и да бъде потърсена отговорност на тези хора, които всъщност са причината за мръсния въздух", каза друг участник в протеста.

  По повод на замърсяването на въздуха в града кметът Пенчо Милков заяви преди ден, че държавата не оказва необходимото съдействие за решаване на проблема. Той каза още, че наскоро е получил писмен отказ от министъра на околната среда и водите за закупуването на мобилна станция за анализ на качеството на въздуха.

    Милков изпрати  писмо до всички имащи отношения към проблема институции - до Министерския съвет, до министъра на околната среда и водите, до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околната среда/ИАОС/. В него кметът настоява да се установят замърсителите и в най-кратки срокове да се осигури адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в града.

   Общинският съвет на Русе на свое заседание днес единодушно реши да изпрати декларация до Министерския съвет и до ресорния министър със същото искане.

   Движението в района на граничния пункт ще бъде блокирано за около час. Екипи на полицията регулират и пренасочват трафика по обходни маршрути.

  Протестиращите заявиха, че по-късно тази вечер възнамеряват да изразят недоволството си и пред завод за автомобилни части в Източната промишлена зона.

   От екоинспекцията в Русе съобщиха вчера, че от днес ще проверяват за спазването на условията в актуализираното комплексно разрешително на същия завод. От там обясняват, че екипът ще осъществи проверката месец по-рано от предвиденото, а причината е, че продължават да постъпват сигнали от русенци за миризма на "изгорял бакелит"./БТА/
 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha