Лозан Панов пред "Шпигел": Този път сами ще променим България, но Европа да не мълчи

Лозан Панов пред
Публикация   20:33     08 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     430

Делян Пеевски е фактически съ-премиер и ключови институции и власти са под негово влияние.

   Може би навремето твърде много очаквахме помощ отвън - от Европа, от САЩ. Това беше грешка. От нас зависи да променим тази страна. Но и имам една голяма молба - Европа да не си затваря очите и да не мълчи за ситуацията в България."

   Така отговаря Лозан Панов на въпрос на сп. "Шпигел" какви са шансовете за успех на демонстрациите този път, след като предишните са променили твърде малко неща. Интирвюто на председателя на Върховния касационен съд е представено като подкрепа за протеста от втория (заедно с председателя на Върховния административен съд) по важност съдия в България. То е публикувано под заглавие "Европа да не си затваря очите и да не мълчи".

   Според него Делян Пеевски е фактически съпремиер и ключови институции и власти са под негово влияние. "Това подкопава три темела на реалната демокрация - независим съд, свободни медии и силна опозиция. Затова мнозина граждани чувстват, че живеят в "похитена" държава."

   В разговора Панов обяснява, че в България се е създала особена олигархична смес на законодателна, изпълнителна и правораздавателната власт. "В една нормална държава аз като съдия би трябвало да стоя далеч от политиката. Но в нашия случай трябва да кажа: Да, България е пленена държава и това е нещо, което европейските политици не искат да признаят."

    Помолен от "Шпител" да даде конкретен пример за "похитено" и корумпирано правосъдие, той отговаря, че "най-малкото важна част" от него е в такова състояние. "Разбира се, има независими съдии, но това е структурен проблем", продължава той и обяснява защо Висшият съдебен съвет се състои от предимно членове, които са политически назначения и са контролирани от политици. "Затова може да се твърди, че най-важната част от българското правосъдие е политически повлияно и предразположено към корумпиране. Всички правосъдни реформи от последните години са само симулация."

        Делян Пеевски е фактически съ-премиер и ключови институции и власти са под негово влияние.

   Конкретният пример на Панов е с Даниела Дончева, председател на Софийския апелативен съд, която преди 3 години е иззела от свой колега дело по случай за около 51 милиона евро, "в което тя играеше съмнителна роля". Той наредил проверка, а и последвалата ревизия е на Инспектората към ВСС потвърдила, че тя е нарушила процесуални правила, но от това за нея нямало никакви последици.

   За германското издание Панов обяснява, че прокуратурата в България все още е по стария съветски модел, главният прокурор не е отговорен пред никого и може да промени или прекрати всяко разследване на който и да е прокурор, който е му е подчинен. "Борисов не иска да промени нищо от това. Напротив - той иска да му даде още повече власт, а това е опасно", коментира съдията на въпрос за това какви мисли за предложената конституция от ГЕРБ.

   Еврофондовете помагат раковото заболяване да се разраства в България. Затова днес хората са по улиците - борят се с рака.

   Председателят на ВКС е особено остър и в оценката си за т.нар. мониторинг от Европейската комисия, който през миналата година стигна до заключение, че България е изпълнила всички предписания за съдебни реформи. "Това е като болен от рак със засегнати жизненоважни органи, но му дават бонбонче след поредния преглед при лекар. В ЕС тези сладкиши са под формата на финансиране от милиарди евро. Така помагаш раковото заболяване да продължи да се разраства в България. Затова днес хората са по улиците - борят се с рака."

   В европейските институции са добре информирани какво става тук, продължава Панов, защото лично той е изпращал няколко доклада до Европейската комисия за състоянието на правораздаването.

Тагове : Панов , Шпигел ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha