Как Пеевски заобиколи закон, който сам създаде

Как Пеевски заобиколи закон, който сам създаде
Публикация   23:45     04 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     375

    Депутатът от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски е успял да намери начин да заобиколи един от малкото закони, на които в дългогодишната си кариера на народен представител е вносител, а именно този за прозрачността на собствеността и финансирането на медии като смени дружеството издател. Така на практика той избягва да посочи източници на приходи, след като е задължил останалите да го правят.

        "Максимална прозрачност" с изключение

   Промените в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги бяха приети през ноември 2018 година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" (тогава се удължи и името на закона, но накратко е наричан закона "Пеевски"). Въпреки становищата на експерти, организации и медии, поправките задължиха печатните, електронните и онлайн медии освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и сяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането".

   Промените бяха мотивирани от вносителя Пеевски и депутати от ДПС с "максимална прозрачност на медийния пазар в страната, както и до информираност на обществото относно редакционната политика на медиите".

Чл. 7а (4) В декларацията по ал. 3 се посочват всички договори и тяхната стойност, сключени от доставчика на медийна услуга през предходната календарна година с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори.

   Как обаче вносителят прилага закона - проверка в страницата на Министерството на културата, което поддържа регистър на декларациите, за вестниците "Телеграф" и "Монитор" като издател е посочена фирмата "Вестник Телеграф" ЕООД. Декларирано е, че дружеството не е получавало финансиране, което следва да обяви.

   Крайният срок за подаване на декларации по закона "Пеевски" е краят на юни всяка година.

   Почти до края на юли в редакционното каре на вестниците "Телеграф" и "Монитор" като издател е посочено "Телеграф медиа" ЕООД. На 27 юли карето е сменено и в него вече е записано, че издател е "Вестник Телеграф ЕООД". В редакционните си коментари изданията все още се самоопределят като групата "Телеграф медиа".

   От регистъра на Патентото ведомство се вижда, че марките на вестниците "Телеграф" и "Монитор" са собственост на "Телеграф медиа" ЕООД.

   В регистъра за 2019 г. като издател е посочено "Телеграф медиа" ЕООД, като са посочени и няколко договора.

        Едни и същи вестници - две различни декларации

   Според Търговския регистър новото дружество издател - "Вестник Телеграф" ЕООД е създадено през януари 2019 година. Негов управител е Алекaсандър Георгиев, а едноличен собственик на капитала е притежаваното на 100% от Делян Пеевски "Интръст ЕАД". "Вестник Телеграф" ЕООД е регистрирано на столичната ул. "Екзарх Йосиф", където са всички фирми, официално притежавани от депутата от ДПС.

   Предишното дружество издател - "Телеграф медиа" ЕООД има същия управител, адрес на регистрация и собственик. Именно в това дружество през 2018 година се вляха фирмите, които издаваха вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика". В сайта на "Телеграф медиа" е записано, че дружеството е издател на тези вестници, а на сайта му е качена тарифа за местните и европейски избори, проведени през 2019 година.

   Декларацията, подадена през 2020г. обаче е от "Вестник Телеграф" ЕООД и в нея се казва, че не е декларирано финансиране по изискванията на закона "Пеевски".

   Според закона декларацията освен пред Министерството на културата се подава и пред Агенцията по вписванията, за да бъде вписана в Търговския регистър. Парадоксалното е, че фирмата "Вестник Телеграф" подава декларация пред Министерство на културата, декларирайки, че е издател на вестниците, но не подава такава пред Агенцията по вписванията, каквото е задължението по закона "Пеевски".

   В същото време ден преди крайния срок - на 29 юни, фирмата "Телеграф медиа" подава декларация пред Търговския регистър, в която декларира, че тя е издател на вестниците и че през 2019 година е получила 15 хил. лв. по договор с Българския спортен тотализатор. Тази декларация обаче не видимо да е подадена пред Министерството на културата.

   Така изглежда, че вестниците на Пеевски имат две различни дружества издатели - едно за пред Търговския регистър, а друго за пред Министерството на културата. Разликата между двата регистъра е, че този на Министерството на културата е общодостъпен, а за преглед на декларацията, вписана в Търговския регистър, е необходим електронен подпис или сертификат.

   Със създаването на огледалната фирма и вписването й в редакционната колонка като издател на практика "се скриват" доходите на вестниците "Телеграф" и "Монитор" за 2019г., подлежащи на публично деклариране пред министерството.

   От Министерството на културата отговориха на въпросите на "Дневник" в четвъртък (3 септември) в 21 часа, че декларацията на Пеевски е била подадена на 31 юли - т.е. месец след срока. "Регистрацията е станала след предходен отказ от регистрация поради неточно изписване на създаваните от доставчика медийни услуги", пише още в отговора.

Тагове : закон , Пеевски ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha