Има ли изход от политическата криза в България

Има ли изход от политическата криза в България
Публикация   08:37     28 Авг, 2020 /     akcent.bg   /     485

Според социологът Кольо Колев протестиращите са върха на айсберга, а основата му е натрупано през годините напрежение

   Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка. Ще успокои ли това недоволството на улицата? И има ли изход от политическата криза в страната? Темата коментираха в  предаването „Здравей, България” по NOVA социологът Кольо Колев и социалният антрополог Харалан Александров.

„Блокадите в Триъгълника на властта притискат властта, блокадите на „Орлов мост” притискат гражданите.

  Ако протестиращите са достатъчно интелигентни, трябва да се дадат сметка за това и да концентрират протеста си там, където ще притесняват управляващите”, смята Кольо Колев.

   „Експлозията не се случи, както очаквах. Според мен сега сценариите са два. Единият е затихващо напрежение с припламване на места. Това са движещите се агитки, които атакуват различни места, както нападнаха метрото. Другият сценарии е експлозия – тогава, когато това начинание, наречено протест се срине под тежестта на своето озлобление и отчаяние, което е напълно реалистично”, смята Хараланов.

   Съдейки по протестите в чужди страни, антропологът не изключва и появата на нови вълни протестиращи.

   Според Колев пък протестиращите са върха на айсберга, а основата му е натрупано през годините напрежение. „Има опити да се успокои напрежението, номерът с Конституцията е от същия порядък. Това е ясно на всички. Лошото е, че като номер, като лъжа се взима основата на българската държава, дори Конституцията вече не е истинска, тя е номер, тя е лъжа, тя е нещо, с което да си играем”, коментира той.

   Той е на мнение, че  сред протестиращите има разделение и експлозии няма да има.

„Разбира се ще има натиск, той е бъде основно фиксиран към 2 септември. Но няма да има експлозия”, смята Колев.

Тагове : изход , криза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha