Четвъртък, 10 Октомври 2024

Свилен Максимов осъди НАП за изтичането на лични данни

Свилен Максимов осъди НАП за изтичането на лични данни
Публикация   24 Авг, 2020   /     akcent.bg   /     1168

Русенският бизнесмен Свилен Максимов осъди Националната агенция по приходите заради изтичане на личните му данни при хакерската атака срещу базата данни на Агенцията през юли миналата година.

    Собственикът на Нетуоркс е един от над 6-те милиона българи, чиито лични данни – имена, адреси, ЕГН-та, телефони, лични адреси , информация за контакти и сметки, на 15 юли 2019г., бяха незаконно разгласени.

   Максимов е собственик и на няколко дружества. Искът му към НАП за символичната сума от 1 лв. за нанасяне на неимуществени вреди. С решение от 20 юли Русенският съд осъжда Агенцията за незаконосъобразно бездействие, изразяващо се в неизпълнение в достатъчна степен на задължението си, да опазва данните на гражданите. Съдът признава още, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки.

   По случая с източването на лични данни са обвинени трима души – собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата на Тодоров и служителят Кристиян Бойков.

  Делото се води от адвокат Андрей Желязков.

   Припомняме, че заради “ теча“ на информация Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. като по закон глобата можеше да достигне до 20 млн. лв. С решението си КЗЛД счете, че наложената санкция е достатъчна.

   Източник: tvn.bg

Тагове : Нетуоркс ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha