Събота, 27 Април 2024

Политологът Любомир Стефанов: Победа на Джо Байдън означава протегната ръка към Европа

Политологът Любомир Стефанов: Победа на Джо Байдън означава протегната ръка към Европа
Публикация   09:17     19 Авг, 2020 /     akcent.bg   /     604

   Джо Байдън води успешна "домашна" кампания за президентските избори в САЩ, но това трябва да приключи, ако иска да е лидер. Който и да е президент, предстои интересен мандат. Ако Джо Байдън успее, това ще значи "протегната ръка" към Европа. Ще бъде възстановено доверието и водещата позиция на Германия и Франция и ще бъде втърдена позицията на Русия спрямо Украйна и вероятно към Беларус. Това мнение изрази политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

   По темата за политическата ситуация у нас гостът коментира, че тя е изкуствено генериран хаос с цел да се проверят нагласите и дали отговарят на социологическите проучвания, както и въпрос на вътрешната кондиция на партиите доколко са готови да участват в предсрочни избори.

   „"Проектът за нова Конституция няма шанс да успее за момента. България има нужда от преосмисляне на конституционния порядък. Това означава функционален анализ".

   "На изборите могат да премерят сили отделните играчи и така ще се разбере дали биха се покрили исканията на протестиращите. Политиците трябва да умеят да мислят с визия отвъд хоризонта си", смята гостът.

    "Принадлежността към евроатлантическото семейство е безалтернативна за нас".

   Във връзка с разбирането си за нормализация гостът посочи, че очаква зачитането на правата на иконамислещите. "Правата на всички граждани трябва да са равнозначно защитени", допълни той.

   Според политолога сред част от задачите, които ни предстоят, са управление на енергийните нужди, овладяване на неравенствата, задълбочаване на дипломацията с други страни, прозрачност на европейските средства и разпределение на отговорностите.

Тагове : Байдън , Европа ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още