Изборът на лидер на БСП: Важни са не партийните членове, а броят им

Изборът на лидер на БСП: Важни са не партийните членове, а броят им
Публикация   08:51     15 Авг, 2020 /     Здравка Андонова   /     423

   Предизборната кампания за първия в историята пряк избор на лидер на БСП започва сред разнобой в широкото ръководство на партията. Повече от половината членове на Националния съвет искат спешен пленум, на който да бъде решен въпросът колко точно членове на БСП могат да избират на 12 септември новия председател. Кандидатите са петима - сегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът й Кирил Добрев и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов и редовият социалист от Бургас Георги Тодоров.

   Засега е известно само, че към 31 декември 2019г. членовете на БСП са 83 848. Избирателните списъци трябва да бъдат готови на 17 август, а починалите и напусналите да бъдат заличени до 10 септември, когато ще стане известен окончателният брой на имащите право на глас.

   За да бъде избран лидер на БСП на първи тур, кандидатът трябва да събере повече от половината от действителните гласове. Ако това не стане, ще има втори тур на 19 септември. В БСП обаче преобладават мненията, че ако на първи тур не гласуват повече от половината от партийните членове, изборът няма да е легитимен и не би трябвало да има втори тур, а въпросът да бъде решен от конгреса. Заради това колко ще са имащите право на глас е особено важен въпрос.

                Преброяване на членовете

   Най-големият сблъсък между различните кръгове в БСП се очертава да бъде колко ще са партийните членове към изборния ден. Опоненти на Корнелия Нинова смятат, че досега вътрешните избори се правят на база на членската маса към края на предходната година, така например са избрани и делегати на най-висшия ръководен орган - конгреса (на 150 членове се избира един представител за делегат - бел.авт.). Заради това според тях трябва да се приеме, че толкова са и избирателите и за да е легитимен първият тур, на него трябва да гласуват около 42 хил. души.

   Според социалисти Нинова има шанс да спечели нов мандат на пряк вот, заради което може да бъде направен опит броят на имащите право на глас да бъде намален с цел по-лесно постигане на по-голяма избирателна активност и легитимност на изборите. При такъв сценарий обаче вътрешната опозиция може да оспори легитимността на цялата процедура, тъй като делегатите на конгреса са избирани при един брой членове, а лидерът - при друг.

   Някои социалисти смятат, че крайната цел на вътрешната опозиция е да се провали прекия избор и председател на БСП да бъде избиран от конгреса, както бе досега. Тогава критиците на Нинова ще се консолидират около Кирил Добрев или друг незаявен досега кандидат като лидера на столичната структура Калоян Паргов или депутата Драгомир Стойнев и имат по-голям шанс да го наложат и да спечелят. Конгрес е насрочен за 26 и 27 септември.

              Време за обещания

   В предизборната кампания, която официално започна на 13 август, временен лидер на партията ще бъде кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който е зам.-председател на БСП и се смята за близък до Кирил Добрев. Очаква се всички кандидати да обикалят из страната и да представят основните си идеи пред социалистите.

  Едно от посланията на Корнелия Нинова е, че през първия си мандат е разкрила мафиотско-олигархичния модел на управление на ГЕРБ и е успяла да промени БСП, от където щяла да тръгне и промяната в България. Тя казва, че не е влизала в задкулисни договорки и е наложила БСП като единствената опозиция на ГЕРБ.

  Критиците й обаче опонират, че е разделила партията; че си е открила много вътрешни фронтове; както и че има опити за авторитарно налагане на решения без да заседават колективните органи. Сто социалисти от Националния съвет на БСП искат спешен пленум, тъй като той не е заседавал три месеца, а има важни партийни за обсъждане, сред които вътрешнопартийни и политическата криза в страната.

   Основният й опонент Кирил Добрев смята, че трябва да има промени в БСП, включително и възстановяване на диалога в партийния живот, за да има чуваемост и обединение около конкретни решения. Той казва, че ще работи за това БСП да спечели парламентарните избори.

Тагове : избор , БСП , ,


Коментари

  •     Димитров 

    Тримата от снимката,са проводници на един пловдивски олигарх,който "трасира" пътя към Банкя,от денят в който налапа 43.милиона лева да една варненска яма.Най лесно се превзема една партия от вътре навън.Борисов е майстор на тези "войни".Той иска да счупи БСП,а Доган и другите две патерици са лесни за обработка.Народа е далеч от всичките тези машинации,стоически понася беднотията,тя се наслагва с всяка година,докато стигнем най жалкото първо място по бедност в Европа!Иначе държим първо място по ниска раждаемост и висока смъртност.Живеем в милиционеро -прокурорска държава,начело на която "стърчи" един, който дърпа конците на всичко и за всичко.Близо милион и половина българи,ЖИВЕЯТ НА РЪБА НА ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛЯВАНЕ!Този който "стърчи",еня ли го е за "скъпите" му сънародници?

Коментирай

   captcha