Вълка - новият най-голям клиент на ББР

Вълка - новият най-голям клиент на ББР
Публикация   16:23     06 Авг, 2020 /     akcent.bg   /     911

Държавната банка даде рекордните 150 млн. лв. заем на новосъздадена строителна компания, свързана с Румен Гайтански

  • Управляваната от Стоян Мавродиев държавна банка е отпуснала близо 150 млн. лв. заем на компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка.
  • Дружеството "Роудуей кънстракшън" е създадено в края на 2018 г. и няма нито дейност, нито имоти за обезпечение.
  • Като основание за кредита е посочено придобиването на друга свързана пътностроителна компания с едва 13.6 млн. лв. оборот.

   "Друго нещо, което направих: заварих две концесии, отвратително направени с един Румен Гайтански-Вълка, струваше ми огромни усилия, но Гайтански вече го няма в боклука на София."

   Думите са на Бойко Борисов от годините, когато беше първи мандат кмет на София и се готвеше за избори за втори. Тогава това беше една от големите му гордости.

   Сега, насред третия мандат на Борисов като премиер, явно усърдието му да пази стадото от вълчи набези е поспаднало. Фирмите на Гайтански останаха в сметопочистването на много други градове, а от няколко години поетапно и тихомълком те се завръщат и в 15 години управляваната от ГЕРБ столица, дори като партньори на общинската фирма "Чистота-Искър", което е коствало работата на директора на дружеството. Но това явно е само малка част от възкръсването му.

   Буквално преди дни известният с близостта си до Ахмед Доган Гайтански получава и още по-огромен и необясним подарък от държавната Българска банка за развитие (ББР), която се управлява от един от съоснователите на ГЕРБ Стоян Мавродиев. Създаденото в края на миналата година дружество "Роудуей кънстракшънс" вече е най-големият клиент на ББР със 148.5 млн. лв. заем от банката. Той представлява над 10% от целия фирмен фирмен портфейл в баланса на банката, който към края на март 2019 г. е 1.16 млрд. лв. А освен това обявената цел за тегленето на кредита - покупка на друга, контролирана от Гайтански, малка регионална пътностроителна фирма, по никакъв начин не оправдава колосалния размер на заема и поставя въпроси как ще бъде обезпечен той. От ББР не отговориха на тях.

    Mегастроителят от с. Груево

   "Роудуей кънстракшън" е учредено на 30 ноември 2018 г. с капитал 50 хил. лв. от три физически лица. Георги Йорданов държи 80%, а с по 10% са Емил Илиев и Бисер Дъбев. Те тримата съставят и борда на новата компания, като Йорданов е изпълнителен директор. Седалището на новото дружество е в момчилградското село Груево с население 770 души, където се помещава и "Пътстройинженеринг", което дава работа на около 170 души. От началото на 2018 г. същите три лица в същата конфигурация съставляват и неговия съвет на директорите.

   Тази акционерна структура не се запазва дълго и на общо събрание в началото на февруари се оказва, че Йорданов е прехвърлил 18% на "Каменни фракции" ЕООД. Дружеството е еднолична собственост на 30-годишната Тонка Иванова Тенчева и е регистрирано на софийския бул. "Цариградско шосе" 48-50, където са ситуирани много официално притежавани фирми от Гайтански - включително и "Волф" АД. На същото общо събрание е взето решение капиталът на дружеството да се увеличи с 18 млн. лв., които да бъдат изцяло записани от "Каменни фракции", и така то става собственик на 99.77%. Какъв е произходът на тези средства не е ясно - самото "Каменни фракции" за последните две години декларира нулеви приходи и към края на 2018 г. има едва 32 хил. лв. активи.

   Още два месеца по-късно обаче Георги Йорданов се връща като основен собственик на "Роудуей кънстракшън". На 12 април той купува от Тонка Тенчева 100% от "Каменни фракции" за 100 лв., а с това и дъщерното дружество с 18 млн. лв. капитал. За корпоративното минало на самия Йорданов не се знае много - през 2009 г. той регистрира едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

     Голямото кредитно напомпване

   Истински любопитната част започва преди дни. На 10 юни 2019 г. е проведено ново общо събрание на "Роудуей кънстракшън". На него е решено да се сключи договор с ББР за инвестиционен кредит от банката в размер до 148.5 млн. лв. за финансиране до 90% от цената за придобиване на 5 112 240 акции, или 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг". Според представената в дневния ред информация договорът за покупка е сключен още на 26 февруари със собственика "Био майнинг", а само седмица след събранието - на 17 юни, заемът от банката вече е факт.

   Последното дружество също е регистрирано на бул. "Цариградско шосе" 48-50 и е 99.98% собственост на Румен Гайтански, който в подадената през май декларация по Закона за мерките срещу изпиране на пари е посочен и като действителен собственик. Така излиза, че огромното финансиране от ББР ще послужи, за да може една фирма, официално собственост на Гайтански, да продаде пътностроителен актив в друга фирма, свързана с него.

   Цената на сделката не е известна, но по никакъв начин бизнесът на "Пътстройинженеринг" не може да оправдае размера на заема, предоставен от ББР - ако 148.5 млн. лв. представляват 90% от сумата, то цялата цена би била 165 млн. лв. Същевременно за 2018 г. придобиваното дружество отчита 16.5 млн. лв. активи, 13.6 млн. лв. приходи и едва 13 хил. лв. счетоводна печалба. Дружеството има спечелени различни договори из региона за пътно поддържане и участва в няколко консорциума за ремонти. В някои от тях то си партнира с големите в бранша като "Главболгарстрой", "Трейс" и "Джи Пи груп", често е в консорциуми и с другата по-голяма строителна компания, свързвана с Гайтански - "Кристална вода" (37.9 млн. лв. консолидирани приходи и 2.4 млн. лв. печалба за 2018 г.). До 2014 г. "Пътстройинженеринг" е под контрола на "Стара планина холд", когато то продава на "Био майнинг" своите 53.6% за 1.1 млн. лв. плюс покриване на задълженията на строителното дружество към холдинга.

  Освен че с тези числа е трудно да се оправдае гигантският заем, непонятно е и с какво той ще бъде обезпечен. Според наличната информация кредитът е десетгодишен с лихва тримесечен Euribor + 3.25 пункта надбавка, но не по-малко от 3.75%. Вече в Търговския регистър има вписан залог върху търговското предприятие на "Роудуей кънстракшън". По план трябва да бъдат заложени и 100% от акциите на дружеството, както и тези на придобитото "Пътстройинженеринг". Предвижда се още залози на "ескроу сметка", "специална блокирана резерва сметка", вземания и наличности.

   Източник: Капитал

Тагове : Вълка , ББР ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha