Петък, 20 Септември 2024

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

    В Европа около 15 милиона души живеят с хроничен Хепатит В. Данните са на Световната здравна организация. Близо 14 милиона са заразени с Хепатит С. Инфекцията е първата причина за рак на черния дроб и седмата, причиняваща смърт в света.

   У нас няма регистър на заразените. Хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко от средното за Европа. Инфекцията понякога протича безсимптомно в продължение на 3 десетилетия. А при появата на първите симптоми заразеният може да е развил цироза или рак на черния дроб.

   У нас около 80 000 души са инфектирани, но заради липсата на симптоми и профилактика 90% не подозират, че са заразени. Повече от една година здравното министерство подготвя Национална програма за борба с вирусните хепатити. България е в дъното на класациите за превенция и профилактика на вирусните хепатити. Нина Милошевич разговаря със Силвана Лесидренска, председател на сдружение "Хепактив".

   Световният ден за борба с хепатита се отбелязва от 2011 г. Годишнина от рождението /1925/ на Барух Блумбeрг, американски физик и генетик, лауреат на Нобелова награда за физиология и медицина /1976/, открил вируса на хепатит В през 1965 година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha