Токът може да поевтинее заради промяната със студения резерв

Токът може да поевтинее заради промяната със студения резерв
Публикация   07:07     23 Юли, 2020 /     akcent.bg   /     452

Свързваните с Христо Ковачкии ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица III" и "Топлофикация Русе" са получили за година общо 25.4 млн. лв

   Цените на тока, които са в сила от 1 юли 2020 г., може да се променят, ако се намали размерът на студения резерв, както иска правителството. Това предположение изказва във вторник председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Ивановl. Той не казва директно, че това означава поевтиняване, но от обясненията му се разбира, че с промените в управлението на студения резерв ще бъдат свити и разходи и това може да бъде повод за преразглеждането.

   Действията на управляващите по темата са част от опитите им да демонстрират разграничаване от влиянието на ДПС и Ахмед Доган, собственик в ТЕЦ "Варна". От развитието сега се разбира, че това е влияело и върху цената на електроенергията.

             Нова схема за студения резерв

   "Ако се намали размерът на студения резерв, може да доведе до промяна в мрежовите такси. Това, респективно, може да доведе до промяна на ценовото решение на КЕВР. Но това ще бъде обсъдено тепърва. Не може да се каже нищо, преди да видя закона", обяснява Иванов. Той има предвид подготвяните поправки в Закона за местното самоуправление, които се очаква да бъдат гласувани на второ четене в четвъртък.

   В сряда премиерът Бойко Борисов нареди да се плаща само реално консумираният ток от студения резерв, а не както досега централи да получават пари за това, че са в готовност да произведат такава електроенергия при нужда. До ранния следобед нямаше информация такива текстове да са внесени за разглеждане.

   Преразглеждането на вече определена цена на тока в текущ период не е правено отдавна и би изисквало допълнителни анализи, изчисления, дори евентуални промени в Закона за енергетиката (до момента при по-висока цена компенсации са били правени с намаление в следващия период - в случая след година). Но при политическо решение по темата се очаква да бъде намерен начин как това да бъде постигнато.

  В последните дни се обсъждаше само прехвърляне на резерва към държавна централа, а не и промяна на неговия размер, и затова от финалните законови промени, за които говори Иванов, се очаква да отговорят на част от въпросите.

   От сегашната схема за резерва най-печеливши са ТЕЦ "Варна", собственост на дружество с основен акционер почетният председател на ДПС Ахмед Доган, е получил за година 26.5 млн. лв., както и свързваните с Христо Ковачкии ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица III" и "Топлофикация Русе" с общо 25.4 млн. лв. Борисов нареди, ако се взима ток от студения резерв, това да става само от държавната ТЕЦ "Марица-изток II".

   Според последното решение на КЕВР на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) са признати разходи за 57 млн. лв. за студен резерв до края на юли 2021 г., припомня mediapool.

   Промените за резерва се прокарват през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление, които трябва да бъдат гласувани на второ чете утре. Това се прави с цел текстовете да се приемат максимално бързо. От парламентарната трибуна в сряда енергийният министър обяви, че студеният резерв ще се възлага след доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), при това само при необходимост, и то на държавната топлоелектрическа централа.

   Теменужка Петкова заяви, че в момента се водят преговори с ЕК за въвеждане на механизъм за капацитет. "Той изисква изпълнението на няколко основни неща, едно от които е да бъде премахнат студеният резерв. В тази връзка в този преходен период студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на ЕСО само при необходимост, и то на държавната топлоелектрическа централа за този период от време", заяви пред депутатите Петкова. Според нея това е много важна тема, защото се гарантира електроенергийната сигурност на страната, като се разчита на централата с най-голямата разполагаема мощност в България.

Министърът не е коментирала засега влиянието на резерва върху цените на тока.
Тагове : ток , резерв ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha