Вторник, 21 Май 2024

ЕС ще пълни дупките в бюджета с нови данъци

ЕС ще пълни дупките в бюджета с нови данъци
Публикация   18:29     11 Юли, 2020 /     akcent.bg   /     425

Шарл Мишел предложи седемгодишен бюджет на ЕС от 1.074 трлн. евро

   Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предлага въвеждането на нови такси и данъци, постъпленията от които Европейският съюз (ЕС) да използва, за да подкрепи ударения от кризата бюджет. Става дума за налози върху пластмасата за еднократна употреба, въглеродните емисии и интернет компаниите. 
 
   Мишел мотивира идеите си с думите, че „кризата с COVID-19 поставя пред Европа предизвикателство с исторически размери“. 
 
   Предложеният налог върху пластмасата за еднократна употреба би носил на европейската хазна около 3 млрд. евро годишно, изчислява Шарл Мишел. Той настоява данъкът да бъде въведен до януари 2021 г.
 
   Проектът на председателя на Европейския съвет предвижда още „механизъм за регулиране на въглеродните емисии“, който да бъде готов до началото на следващата година, както и вече тиражирания „дигитален данък“ за технологичните компании, който да бъде въведен в началото на 2023 г., предава още Financial Times. 
 
   Мишел изложи идеите за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване по време на пресконференция в петък. Това се случва в навечерието на първата физическа среща на европейските лидери идната седмица.  
 
   Председателят на Европейския съвет предлага 7-годишен бюджет от 1.074 трлн. евро и фонд за възстановяване от 750 млрд. евро за икономики, засегнати от пандемията. Мишел предлага 2/3 от фонда да е под формата на безвъзмездна помощ, а останалата 1/3 – заеми. 
 
   Пандемията от COVID-19 е поредното голямо предизвикателство за ЕС, който се бори с дълговата криза преди десетилетие, хаотична масова имиграция, а сега е травмиран и от напускането на Великобритания. В контекста на Brexit и свързания с него икономически шок, Мишел предлага кризисен резерв от 5 млрд. евро. 
 
Тагове : ЕС , бюджет , данъци ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha