Понеделник, 3 Юни 2024

Италия прави скъпо вино с българско грозде

Италия прави скъпо вино с българско грозде
Публикация   19:33     16 Март, 2012 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     517

Бялото вино на привършване, вече е световен хит

 


 

   Защо директорът на ИАЛИ Красимир Коев е на мнение, че бялото вино ще свърши преди летния сезон- защото е малко като произведено количество или защото сме го изнесли? На този въпрос на www.akcent.bg той отговори следното:

През 2011 г. в България имаше прецедент- да се купува директно грозде от външни компании, които явно са оценили добре съотношението цена-качество като най-приемливо на територията на цяла Европа. От друга страна търсенето на бяло вино в световен мащаб се засилва за сметка на червените вина. За радост или за съжаление, бялото вино е на санитарния минимум в момента, каза още Коев. От разговорите си с винопроизводителите е станало ясно, че у тях има около 10 на сто от произведените количества.

Това трябва да е сигнал за нашите винопроизводители- нови насаждения с бели сортове и предварително договаряне на реколтата от 2012 г. Той подчерта, че винаги е съветвал да се правят предварителни договори и като дойде кампанията.

От 161 500 тона, които са преработени в българските предприятия, 10 000 тона грозде са изнесени за Италия.

Имат ли опасения винопроизводителите, свързани с промените на новия Закон- според изп. директор на Изпълнителната агенция по  лозата и виното Красимир Коев такива няма, тъй като те се изготвени с тяхно участие. В процеса на изготвяне на документа всички текстове са обсъдени и съгласувани с представители от бранша. Огромната част от тях са доволни. Може би това е един от малкото закони, който е бил обсъден толкова детайлно и толкова подробно, като са задоволени потребностите и желанията, обяви председателят на Агенцията Коев.

Най-съществените моменти в новия Закон- контрол по веригата – от лозето до обекта, където се реализира виното. Това е добре и от гледна точка на самите граждани, които са любители, ценители на  вино, а не просто потребители, като знаят, че има един орган, който извършва целият този контрол.

Важно за самия бизнес е, че от 16 нормативни документи, с които до момента се управляваше лозаро-винарския сектор, сега остават един Закон, един Правилник за прилагане на закона и две наредби. Административно с 50 на сто е намалена бумащината в самото предприятие.

Ясно и точно са посочени 4 категории вино, които ще се произвеждат. Всички необходими документи при износ, сертификати от Агенцията се издават само за три дни, без да се задържат по-дълго техните поръчки и за могат да реализират своите поръчки.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още