Понеделник, 23 Декември 2024

Свинското поскъпва с 5 до 10 процента

Свинското поскъпва с 5 до 10 процента
Публикация   15 Март, 2012   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     472

Скъпи фуражи и дефицит на мръвката са причина за по-високите цени

 


 Цената на килограм свинско живо тегло поскъпва с 5 до 10 процента. Това съобщи изп. директор на „Свинекомплекс Г. Враново инвест” и член на УС на Асоциацията на свиневъдите  д-р Миленка Димитрова. Причината- поскъпването на фуражите и дефицитът на свинско месо. Това увеличение би трябвало да се запази и в магазинната мрежа и да не превишава първоначалното оскъпяване.

Килограм свинско живо тегло вече струва 2,60-2,70 лева. Според д-р Димитрова в България свинепроизводството е в доста неоправдано и неравностойно положение, тъй като единствено до този бранш не стигат субсидии. Най-сериозният проблем у нас е липсата на свинекомплексите на собствени земи, където реално отиват сериозни суми европари.

Вносът на свинско също не би променил ситуацията, тъй като и в Европа цените вече са по-високи от тези в страната /говори се за месо при едно и също качество/.   



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha