Неделя, 6 Октомври 2024

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ
Публикация   19 Юни, 2020   /     akcent.bg   /     222

   Често сънят не е сред основните ни приоритети. Често се случва и много нощи да спим само по пет-шест часа. И въпреки че ни се струват достатъчни, оказва се, че са толкова вредни, колкото и ако не спим въобще.

   Изследователите от Медицинското училище на университета на Пенсилвания правят " проучване на 48 души на възраст 21-38 години. За целта те разделят доброволците на групи, като ограничават съня им до четири, шест или осем часа всяка вечер в продължение на две седмици. Една злощастна група е принудена да остане будна в продължение на цели три дни.

   Не е изненадващо, че онези, които получават пълните осем часа сън, се представят най-добре, докато тези, които спят само четири часа на нощ, се справят с тестовете все по-лошо с всеки изминал ден. На 10-я ден от изследването обаче най-голямата изненада се оказва групата, която спи по шест часа на денонощие.

   През последните няколко дни на експеримента субектите, които са ограничени до максимум шест часа сън на нощ, показват когнитивно представяне, което е толкова лошо, колкото хората, които изобщо не са спали два дни подред.

   Същите лоши резултати дава и групата, която спи по четири часа, но при тях се проявява на по-ранен етап от експеримента.

   Изследователите отбелязват, че въпреки лошите резултати на тестовете, които дават хората,спящи по шест часа на денонощие, те не проявяват признаци на сънливост. На въпроса как се чувстват, отговорят, че са добре отпочинали.

   Изводът, който си правят учените, е, че макар да се чувстваме, че сме се наспали, липсата на нужните осем часа сън ни се отразява, дори и да не си даваме сметка, пишат от Hacker.

Тагове : сън , нощ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha