Какво означава единично малцово уиски?

Публикация   04 Юни, 2020   /     akcent.bg   /     1013

„Сингъл“ малц не принадлежи на Шотландия, а на целия свят

   През последните години единичното малцово уиски придоби голяма публичност, а производителите му се радват на все повече продажби. Този вид уиски често се свързва с Шотландия, но мнозина не знаят, че то може да се произвежда навсякъде. Единичен малц, една бъчва или един вид зърно? Светът на уискито се радва на много разнообразни вкусове, но имената на различните напитки често са объркващи. Заради това нека да разгледаме този популярен представител на скоча, пише Forbes.

   Единичният малц може да се приготви във всяка страна. Япония, Тайван, Индия, Австралия, Швеция, Америка, Италия и много други държави произвеждат тази конкретна разновидност на спиртната напитка. Уискито вече не принадлежи на Шотландия, а на света.

   Защо се нарича единично?

Единични малцове се произхождат чрез дестилации от един и същ производител. Това означава, че е използвана само една дестилерия. Например уискито на Glenfiddich трябва да се произвежда в дестилерията на Glenfiddich, това на Talisker само в дестилерията на Talisker. Терминът "единично" не означава, че течността идва само от една бъчва. Технически погледнато, единичният малц е смес от различни бъчви на различна възраст. Върху бутилката се означава възрастта на най-младото уиски в микса. Например в 12-годишен единичен малц най-младото уиски е на 12 години, но продуктът може да съдържа течност, която е много по-стара.

   Състав

   Този вид уиски се прави само от един вид малцово зърно. За производството на бърбън трябва пшенична смес, която да е с най-малко 51% съдържание на царевица, а за смесеното уиски са нужни единичен малц и зърнено уиски, приготвено чрез допълнителни зърнени дестилати. Трябва да се отбележи, че ечемикът може да идва от която и да е част от света, но единичният малц носи името на държавата, в която е произведен. В Япония дестилаторите внасят и използват ечемик от Обединеното кралство, но ако той е дестилиран и отлежал в дестилерия в Япония, то това е японски единичен малц.

        Погрешни схващания

   Разбира се, и този бранш не е застрахован срещу недоразумения. Думата „единично“ означава, че е произведено в само една дестилерия. В случай, че то е единично барелово уиски, значи, че е използвана само една бъчва. Следователно, единичното малцово уиски може да бъде смес от хиляди съдове. Всеки от тях може да напълни около 200-600 бутилки, в зависимост от размера си. Това прави напитката по-рядка и по-скъпа. 

   Единичното зърнено уиски също идва от една дестилерия. То е смес от различни сортове малцов ечемик и е отлежавало в различни бъчви.

   Начините на производство на уиски са безкрайни. Първата стъпка на всеки прохождащ в тази сфера е да разбере основните категории и какво е специфичното за тях. Това ще ви насочи към вашата любима разновидност.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още