"Български пощи" ще разпространяват печатните издания в следващите 10 години

Публикация   19:17     27 Май, 2020 /     akcent.bg   /     436

Премиерът Бойко Борисов сметна, че нужната субсидия ще е 20 млн. лева на година.

  Държавното дружество "Български пощи" ЕАД да извършва разпространение на периодични печатни издания на територията на цялата страна за срок от 10 години, реши днес правителството на традиционното си заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка. Като аргумент се посочва, че така се насърчава плурализмът на печата и свободата на словото. Отбелязва се също, че възлагането на услугата не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение.

  Идеята пощите да разпространяват печатните издания се появи през ноември миналата година. Правителственото решение се формализира в края на февруари, седмица след затварянето на веригата Lafka, която разпространяваше вестниците и списанията в страната доскоро. Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако се наложи, ще има държавна субсидия, за да стига печатът до сергиите из страната, които са 6000. Повод да обяви това намерение бяха продължаващите с години критики към България за ограничаване на свободата на словото в условията на частен разпространителски монопол.

    В решението от днес се уточнява, че "Български пощи" ЕАД ще гарантира равнопоставен достъп, навременно доставяне и разпространение на територията на цялата страна. Уточнени са и отстъпките, които дружеството ще дава от съответната корична цена. За издатели тя ще е 25%, за търговците на едро - 35%, за търговци на дребно - 15%, а за доставка на абонамент - 30%.

   Министрите са одобрили допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които да бъдат насочени за извършване от "Български пощи" ЕАД услуга. В интервю пред БНТ през миналата седмица министърът на транспорта Росен Желязков каза, че това ще е субсидирана от държавата дейност по подобие на предоставянето на универсална пощенска услуга и разпределение и предоставянето на пенсиите. Премиерът Бойко Борисов пък сметна, че нужната субсидия ще е 20 млн. лева на година.

   В същото време се търсят варианти за повишаване на собствените приходи на "Български пощи", което можело да стане чрез предлагане на допълнителни услуги - застрахователни, финансови и т.н.

  През март пощите обявиха обществена поръчка на стойност 60 млн. лв. за четири години за подизпълнител на разпространението на печата. В нея беше подадена само една оферта от "ВИП секюрити", която и сега върши дейността покрай договора за превоз на инкасото на дружеството.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha