Емил Караниколов обясни целта на "Държавната петролна компания" "

Емил Караниколов обясни целта на
Публикация   08:55     18 Май, 2020 /     akcent.bg   /     390

В държавните бензиностанции ще има стандарт за качество", заяви министърът на икономиката

   Целта на "Държавната петролна компания" е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола.

  Това заяви тази сутрин  министърът на икономиката Емил Караниколов. 

   Поводът е предложението на финансовото министерство отпреди няколко дни за създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания".

  Целта на предприятието е да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство,са посочили от финансовото министерство в предложението си, отправено към министъра на икономиката. 

   "През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", обясни Караниколов.

   Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, за който се надява от тук нататък да се съблюдава от всички.

   "Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни", допълни той.

  Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете.

  "Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция”, каза министърът.

  Караниколов беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.

  "Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв", допълни той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha