Четвъртък, 16 Май 2024

БСП поиска отлагане на текстовете за "Лукойл"

БСП поиска отлагане на текстовете за
Публикация   08:25     12 Май, 2020 /     akcent.bg   /     426

    Спор в правната комисия предизвикаха и предложенията за увеличаване на контрола върху "Лукойл", които се правят в Закона за акцизите и данъчните складове чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето. Промените предвиждат нефтената компания да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. А така също и да въведе система за видеонаблюдение.

   Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев поиска тези текстове да бъдат оттеглени и да бъдат обсъдени допълнително в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той поиска поне половин година срок за изпълнението на тези мерки и предупреди, че в тези складове се съхраняват горива на различни оператори за различни цели, което може да създаде проблеми. Зам.-директорът на Агенция "Митници" Георги Александров му отговори, че предложеният срок е до края на ноември, което е половин година. Конкретни предложения за отпадане на текстовете бяха внесени от депутата от БСП Георги Гьоков, но те бяха отхвърлени от управляващото мнозинство в комисията.

   Срещу краткия срок за въвеждане на видеонаблюдението се обявиха и от Лозаро-винарската камара. Експертът на камарата Мирослав Каракашев обясни, че едва миналата седмица е бил готов правилникът за системата за видеонаблюдение и изискванията не могат да бъдат изпълнени в толкова кратък срок. Освен това по думите му все още няма нотификация от ЕС за въвеждането на системата за видеонаблюдение, което по думите му е нарушение на европейското законодателство.

   „Много добре вдигната топка, която няма как да не им забия. Съпругът ми работи в „Лукойл“. Когато БСП управлява, съпругът ми напуска всички държавни позиции“. Това заяви гордо преди година председателката на БСП Корнелия Нинова в края на 2018 г., защитавайки по този начин очевидния конфликт на интереси, в който тя самата работи като депутат от години.

   Според нея фактът, че мъжът ѝ не е на държавна служба е достатъчен, за да е спокойна тя. Лидерката на БСП изтъкна, че когато Сергей Станишев идвал на власт, нейният съпруг е напуснал през 2006 г. държавната фирма, в която е работел – агенция „Митници“, където е бил митнически инспектор. Същото става и когато на власт идва Орешарски – тогава мъжът ѝ също напуска фирмата „Елби Булгарикум”, за „да ѝ осигури гърба и да ѝ даде смелост“.

  За „Лукойл” – той ръководел група за контрол и метрология и заплатата му даже била по-малка от депутатската!

Тагове : БСП , Лукойл , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha