Вторник, 14 Май 2024

България остава трайно на дъното в ЕС по свобода на словото

България остава трайно на дъното в ЕС по свобода на словото
Публикация   06:50     04 Май, 2020 /     akcent.bg   /     394

Страната ни за трета поредна година е на 111-то място в света в класацията на „Репортери без граници“

   България запазва за трета поредна година непрестижното 111-то място в света по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“ World Press Freedom Index за 2020 г. От 2018 г. насам страната ни не е променяла позицията си и остава трайно на дъното на ЕС по медийна свобода. В индекса са включени 180 държави.

   Глобалният ни индекс e 35.11 (от най-лош 100) и според него ситуацията у нас влиза в графата „проблемна“. В червен цвят на картата на Европа по медийна свобода са оцветени само Русия, Турция, Беларус и България. Преди нас - на 110 място, се нарежда Гвинея, а след нас - на 112, е Непал. 

   „Въпреки нарастващия международен натиск свободата на медиите в България не се подобри през 2019 г.“, пишат от „Репортери без граници“ и дават примери.

   В доклада за страната ни се казва, че редакционната политика на Българската национална телевизия се промени от доста неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор Емил Кошлуков. Също така се напомня за промяната в собствеността на двете частни национални телевизии - bTV и Nova, и скандалът от лятото на 2019 г. с натиска върху журналисти в Българското национално радио (БНР).

   „Корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси са широко разпространени в България“, пише в анализа и се добавя, че най-известното въплъщение на това състояние е Делян Пеевски, който уж притежава два вестника („Телеграф" и "Монитор“), но също така контролира телевизия „Канал 3“, уебсайтове за новини и голяма част от разпространението на печатни медии.

   По данните на „Репортери без граници“ правителството продължава да отпуска финансиране от ЕС и публично финансиране за медиите с пълна липса на прозрачност, което пък води до въздържане от разработването на теми и проблеми. „В същото време съдебният тормоз на независими медии като групата „Икономедиа“ и „Бивол“ продължи да се увеличава“, пише в доклада.

   Европа продължава да бъде най-благоприятният континент за свободата на медиите въпреки потискащите политики в някои държави от Европейския съюз и Балканите, пишат от международната агенция.

   Световният индекс за свобода на печата през 2020 г., съставен от „Репортери без граници“ (RSF), показва, че следващото десетилетие ще бъде решаващо за бъдещето на журналистиката, като пандемията Covid-19 подчертава и засилва многото кризи, които застрашават правото на свободно съобщаване, независима, разнообразна и достоверна информация.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha