Неделя, 6 Октомври 2024

Доходите на 25% от българите са спаднали драстично

Доходите на 25% от българите са спаднали драстично
Публикация   03 Май, 2020   /     akcent.bg   /     575

 

   Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад. Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи. В риск от загуба на доходи са около една четвърт от българите.

   Това показва проучване сред гражданите на "Алфа рисърч". То е проведено в периода 13 – 23 април 2020г. сред извадка от 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта. Извадката е направена по тип населено място, възраст, пол и образование на интервюираните. Проучването сред гражданите е представително за пълнолетното население на страната. В отделен анализ агенцията ще представи резултатите от изследването сред бизнеса.

    Социалният министър Деница Сачева нарече манипулация изтъкването на казина, спортни клубове и големи фирми като основни първи получатели на пари по схемата 60/40, което всявало недоверие в мярката. "Списъците са на страницата на НОИ и могат да се видят, че по мярката кандидатстват и малки туроператори, и музеи, и театри, и детски градини, и сладкарници, и производители на минерална вода, и малка пералня, включително. Всеки правоимащ трябва да получи помощ. Не можем да прилагаме закона спрямо това дали дадена компания е приемлива или не", обяви тя в интервю пред БНР. Напомни, че се планира удължаване на действието на мярката..

Тагове : доходи , българи ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha