Строителите поискаха да им се разреши да работят между 14 и 16 ч

Строителите поискаха да им се разреши да работят между 14 и 16 ч
Публикация   13:41     30 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     460

   Строителните компании искат да се отмени забраната да се извършват строителни дейности между 14 и 16 ч., които сега са забранени заради изискването за тишина в часовете за следобедна почивка на граджаните. Това съобщиха след среща с премиера Бойко Борисов представители на Българската строителна камара.

   Строителите казаха, че искат по-ясна регламентация, защото сега имало случаи, при които им се съставя акт при шум по време на шпакловане, например, докато нивото на уличния шум в същия момент е по-високо.

  Да не се спират инфраструктурни проекти с мотив извънредното положение заради коронавируса, а напротив - да се инвестира именно в такива проекти и те да се ускорят като средство за "вдигане" на икономиката, призова браншовата организация.

  Изпълнителният директор на камарата Валентин Николов каза, че в страната има 1.6 млрд лв одобрени сгради за саниране, а финансирането на тези проекти ще осигури работни места. Предложението на камарата е да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да се включат повече дружества в този процес. Друга идея е да се дефинира не обща цена на квадратен метър, а да се остойностяват дейностите, "за да бъдат нещата по точни и прозрачни".

   "Когато нещата се извършват правилно от технологична гледна точка и с правилните материали, а работниците са осигурени, този процес е много важен за нашето общество за намаляване на безработицата и увеличаване на потреблението", каза Николов. Друг аргумент е, че отрасълът дава работа и на високо квалифицирани, и на неквалифицирани хора, което "ще позволи на повече хора да оцелеят с труд, а не с подаяния". Секторът ще разчита и на работниците, които досега са работили в чужбина, но вече се завръщат.

  Той определи като безобразие факта, че за 40 г. страната не е успяла да довърши магистрала "Хемус", не е модернизирала софийското Околовръстно шосе и няма нормален път до Видин.

  Браншът представлява 200 хиляди заети, а и в България и в света на него се разчита за изваждане на страната от започващата икономическа криза, добави зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той увери, че държавата бързо се разплаща с компаниите за възложената работа. Подчерта, че освен програмите за саниране малките и средните предприятия в сектора може да разчитат и на държавни поръчки за строителство на ВиК обекти.

Тагове : строители , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha