Петък, 20 Септември 2024

28 април - Световен ден за безопасен труд

28 април - Световен ден за безопасен труд

   На 28 април отбелязваме Световния ден за безопасен труд. За своята безопасност трябва да мислим всеки ден, но наличието на такъв ден показва важността на трудовата култура.

   Често не обръщаме внимание на инструктажите за безопасност на работното място. Подписваме се, без да сме запознати с тях, а за това се сещаме едва, когато се случи нещо лошо. Статистиката е безкомпромисна.

   "Инспекцията по труда" определя трудовия травматизъм като водещата причина за смърт на работното място. Според проучвания на Международна организация на труда 2,34 млн. трудовите злополуки приключват трагично за една година. Вследствие на инциденти са 321 000 от тях. Останалите 2,02 млн. са причинени от различни видове заболявания, които са свързани с работната дейност.

   ИА „Главна инспекция по труда“ има своя съществен принос в превенцията на трудовия травматизъм в България. Ежегодно в рамките на контрола се установяват между 180 000 и 200 000 бр. нарушения, като за всяко от тях се предприемат мерки за отстраняването му, което води до подобряване условията на труд като цяло, както и предотвратяване на предпоставки за трудови злополуки, които биха могли да се случат в бъдеще.

   С европейски средства, осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са разработени (по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска) кодекси за над 30 икономически дейности, кодекси за добри практики и профили по безопасност и здраве при работа.

   Трудовият травматизъм води със себе си разходи. Работниците и техните семейства обедняват, намалява производителността, капацитета на работа. Драматично се повишат разходите за здраве. Разходите за болестите, свързани с работното място, възлизат на 145 млрд. евро годишно според данни на Международна организация на труда.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha