Четвъртък, 22 Февруари 2024

Продажбите на вино в Европа може да се свият с 50%

Продажбите на вино в Европа може да се свият с 50%
Публикация   14:47     27 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     871

   Кризата заради коронавируса може да предизвика необратими промени във винопроизводството и търговията, като съчетанието с досегашни епизоди от търговските войни по света може да доведе до свиване наполовина на продажбите в Европа, съобщи "Ройтерс".

   "В Европа затварянето на барове и ресторанти, които са важен канал за продажби, може да доведе до намаляване с 35% на обемите и почти с 50% на продажбите", предупреди Пол Рока. Той е генерален директор на международната Организация на лозарите и винопроизводителите (OIV) и проведе видеоразговор с журналисти миналата седмица.

   Без да дава някакви срокове за този процес, той обясни, че акцентът в продажбите се е преместил към търговията на дребно и онлайн покупки, но като цяло очакванията са да намалеят потреблението и цените, а с това - и обороти и печалби в сектора.

   Миналата година печалбите от вино бяха рекордно високи, но сегашното им свиване е сравнимо със ситуацията в края на Втората световна война, допълва Рока.

   Производители във Франция, Италия и Испания призоваха за спешна помощ, а французите освен това са наказани от САЩ с 25% мито в отговор на субсидиите за производство на самолети. Средиземноморските държави ще бъдат най-тежко ударени, защото винарите разчитат много за продажбите си на туризма, а летният сезон на 2020 г. продължава да е пред огромна несигурност дали изобщо ще го има.

   Френският министър на земеделието Дидие Гийом призова в четвъртък за повече помощ от ЕС. "Някои страни като Китай започнаха да отварят пристанищата си, но за близко бъдеще сценарият не е много оптимистичен", допълни той пред телевизия LCI. Европа и САЩ - двата най-големи пазара за вино в света, може да намалят вноса. "Търговските потоци може да се възстановят, но ще има някои постоянни промени."

   OIV, в която членуват представители на 47 държави, отчете за 2019 г. почти 32 млрд. евро износ на вино, като водеща е Франция с 9.8 млрд. евро.

   Преди седмица Европейската комисия прогнозира, че потреблението на вино в 27-те държави от съюза ще намалее с 8% за сезон 2019-2020 в сравнение със средния показател за последните 5 години.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha