Четвъртък, 10 Октомври 2024

Цената на газа за вътрешния пазар може да поевтинее повече от очакваното

Цената на газа за вътрешния пазар може да поевтинее повече от очакваното
Публикация   24 Апр, 2020   /     akcent.bg   /     498

   Заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за намаление на цената на природния газ с 6.67 процента за май бе обсъдено на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес, съобщи БТА. Заседанието се проведе от разстояние, като се осигури пряко и виртуално участие на заявителя в административното производство чрез програмата за съобщения Skype.

  В заявлението на "Булгаргаз" от 10 април е посочено, че общественият доставчик предлага да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 23.52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление в сравнение с действащата цена с 1.68 лв./MWh, или с 6.67 процента. Действащата в момента цена за април е 25.20 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

  Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов каза, че докладът на обществения доставчик обективно отразява предоставената информация за образуване на цената за май. Той допълни, че за да бъде напълно актуална цената на природния газ за следващия месец, "Булгаргаз" на 1 май сутринта ще предостави още по-актуална отчетна информация за цените на спот пазара. Той отбеляза, че ако цените на спот пазара спаднат още, "Булгаргаз" ще предложи още по-голямо намаление на цената на природния газ за май.

  Според сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и руската компания "Газпром експорт" допълнение на договора за доставка на природен газ цената на природния газ се изчислява всеки месец и се образува по хибридна ценообразуваща формула, включваща петролна компонента и индексация с цената, формирана на няколко европейски хъба.

  Цената на природния газ за май ще бъде окончателно решена на 1 май от 14.00 часа на закрито заседание на КЕВР, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha