Борисов: Само единна Европа може да излезе от кризата

Борисов: Само единна Европа може да излезе от кризата
Публикация   06:53     24 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     469

 

   “Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа - едновременно можем да излезем от кризата, защото всичките ни икономики са свързани и не само те - и туризмът, и селско стопанство, авиация, и машиностроене, образование, ако щете“, каза премиерът Борисов след проведения днес посредством видеоконференция Европейски съвет.

   “Искаме да вдъхнем оптимизъм, искаме да вдъхнем в хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е един лош спомен. Медицински това по никакъв начин не се подкрепя от никого - точно обратното считаме и считат в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че много скоро ще се случи - техните медицински екипи им казват, че сме в началото. Но с новата пътна карта за възстановяване към по-устойчива, стабилна и справедлива Европа искаме да вдъхнем оптимизъм“, каза още премиерът.

   Премиерът каза още, че "към момента 7,5% от БВП на ЕС е "заминал" - това са трилиони. Нещо по-лошо - милиони са    безработни"

   Борисов посочи, че на Съвета е станало ясно, че на 6 май отново ще се преговаря по финансовата рамка, ще се обсъжда и нов фонд за излизане от кризата:

   „На шести май ще бъде тази среща и тогава отново ще говорим и ще предоговаряме финансовата рамка, за да я обединим и с един фонд за излизане от кризата.

   Как точно ще стане  - Европейската комисия пое ангажимент да го подготви, да го съгласува с нас. И както и канцлерът Меркел каза – че за толкова кратко време, дано успеят - на шести май би трябвало да ни запознаят с новото предложение“. 

   “Тече един спор, който винаги си е текъл - за грантове или кредити. Тези държави със слабите икономики предпочитат грант, сиреч някой да отиде да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват - даваме ви кредит  - колкото искате - вземете, после ще си го върнете. И за да стане по-ясно казват - ако искате грантове, си направете данъците такива, каквито са в нашите страни – примерно в Германия е 40% данъкът, в България е 10. Сиреч 90% от приходите за бизнеса и за гражданите в България остават за тях – 10% идват към държавата, в Германия това е 40%“, допълни Борисов.

   “В същото време има и добре работещи модели, които биха могли между грантовете и кредитите да дадат вариант, по който да се разберем“, каза още той.

   Министър-председателят участва в четвъртото онлайн заседание, на което лидерите на държавите от ЕС продължиха обсъждането на активните действия на Общността за справяне с пандемията от Covid-19.

   Във фокуса на дискусията бяха последващите стъпки от срещата на Еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната), проведена между 7 и 9 април, както и комуникацията на Европейската комисия от 15 април за съвместната пътна карта за изход от пандемията.

Тагове : Борисов , Европа ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha