Четвъртък, 2 Май 2024

Данък общ доход при намалена работоспособност

Данък общ доход при намалена работоспособност
Публикация   06:45     24 Апр, 2020 /     Лорета ЦВЕТКОВА - данъчен експерт в НАП   /     713

   Счетоводител съм на граждански договор към училище.
Пенсионер съм и имам ТЕЛК от миналата година - 75%. Получавам минималната заплата - 610 лв. Въпросът ми е трябва ли да си удържам данък общ доход?


   Общите условия за ползване на данъчно облекчение от лица с намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, какъвто е и конкретният случай, са регламентирани в разпоредбите на чл. 18, ал. 1 и 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Лицата, които получават доходи от трудови правоотношения, могат да ползват предвиденото в тези разпоредби данъчно облекчение чрез работодателя си, както следва:
1. При определянето на месечната данъчна основа за целите на авансовото облагане на доходите от този източник. На основание чл. 42, ал. 3, т. 1 и чл. 18, ал. 2 от ЗДДФЛ месечната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението. Следователно, ако месечната данъчна основа във вашия случай е по-малка или равна на 660 лв., няма да дължите авансов данък по чл. 42 от ЗДДФЛ.

   2. При определянето на годишния данък за доходите от трудови правоотношения от работодателя по основното трудово правоотношение на съответния работник или служител. На основание чл. 49, ал. 3 от ЗДДФЛ годишната данъчна основа за доходите от трудови правоотношения (чл. 25, ал. 1 и 3) се намалява с годишния размер на данъчното облекчение, визиран в нормата на чл. 18, ал. 1 от закона. На това основание годишната данъчна основа, формирана от работодателя по основното трудово правоотношение за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението. За целта е необходимо лицето да предостави на работодателя си в срок от 30 ноември до 31 декември на данъчната година копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и писмена декларация, че към момента на подаването й пред работодателя няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация (чл. 49, ал. 4, т. 1 и 8 от ЗДДФЛ). Ако отговаряте на посочените условия и годишната данъчна основа за доходите от трудовите ви правоотношения за съответната година не превишава 7920 лв., вие няма да дължите данък и на годишна база.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha