Вторник, 14 Май 2024

По бартера с ОАЕ България е получила голямо количество... фурми

По бартера с ОАЕ България е получила голямо количество... фурми
Публикация   07:13     16 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     701

    Обявените от правителството 15 тона медицински консумативи, които България е получила на бартер от ОАЕ, са основно фурми. Това обяви сайтът "Биволь" след свое разследване.

  То показало, че камиони на противопожарната безопасност са превозили от летище "София" получените стоки до базата на Червения кръст в с. Долни Лозен, а от самия Червен кръст предоставили подробна справка за полученото - 80 хил. маски, 49 хил. ръкавици и 32 хил. калцуни, 3970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1824 бутилки дезинфектант от 250 мл. Според "Биволъ" дезинфектантите са около 2 тона, а останалото до 15 тона са цитираните от правителството храни или по-точно фурми.

   Това потвърдил пред изданието и самият Емил Караниколов, който заради пътуването е поставен под карантина за 14 дни, като е казал, че не знае колко са фурмите като количество. Обяснил обаче, че са "хубава, питателна храна" и също ще отидат за Червения кръст и ще бъдат дадени на социално слаби.

   За бартера в понеделник сутринта първо съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, като обяви фирмите - "Градус"(на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски - бел. ред.). Той каза и че фирмите са поели разходите по полетите на двата самолета, извършили доставките. По-късно правителствената пресслужба обяви, че става дума за 32 тона храни, съпроводени лично от министъра на икономиката, срещу което България на бартер е получила 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храни.

   На въпроси на "Дневник", изпратени в понеделник, Министерството на икономиката не отговори в какво се състои бартерът и кои фирми с какво участват в него. От фирма "Градус" само казаха, че това е дарение, поради което не искат да говорят по темата, а в него са участвали и други фирми.

   "Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства - маски, ръкавици и облекла", обясни Мутафчийски на редовния брифинг за медиите в понеделник.

   Караниколов обявява на свой ред, че цялата сделка е сключена и осъществена между частни субекти, които са платили и за транспорта със самолетите, като държавата е в ролята на организатор. "Биволъ" посочва, че бартерът е несъразмерен и като количество, и като стойност, като се има предвид колко струват млечните продукти и колко фурмите.

Тагове : фурми ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha