Събота, 19 Октомври 2024

Коронавирусът в България: Върви се към масово тестване, обяви здравният министър

 Коронавирусът в България: Върви се към масово тестване, обяви здравният министър
Публикация   16 Апр, 2020   /     akcent.bg   /     518

   Започва масово тестване на българските граждани за коронаруса COVID-19 с PCR тестове. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Банско, където заедно с премиера Бойко Борисов провериха как върви тестването на жителите след края на карантината.

  "Новото в политиката на правителствеото е, че досега тествахме само хора, за които имахме съмнения и които бяха контактни със заразени. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението. Имаме 20 хил. PCR теста, очакваме също много доставки и дарения от български и чуждестранни организации и граждани", заяви Ананиев.

   "По сметката на Министерството на здравеопазването са постъпили над 4 млн. лева дарения. Ще се използват за тестове и всичко, което е необходимо за предпазването и лечението на населението", увери министърът на здравеопазването.

 

         Какъв е резервът от тестове

   Последно на 26 март началникът на генералния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обяви, че около 8-10 хиляди е резервът от PCR тестове, като по-голямата част от тях са от дарения. Ден по-късно - че България е заявила от Европейската комисия 600 хил. PCR теста, а в събота, на 11 април, премиерът Борисов съобщи, че са платени поръчаните от Южна Корея 30 хил. теста и се очаква доставката им. "България вече е поръчала 630 хил. PCR теста - 30 хил. от Южна Кория, където качеството им било най-добро, и още 600 хил. от Европейската комисия. С такива количества ще понесем първа вълна от масови тестове", каза премиерът на брифинг в събота.

   "Работим как да изградим производство на тестове. Това няма да стане за 2-3 дена, но за 2-3 месеца може би ще успеем. Както започнахме да си произвеждаме шлемове, маски и облекла, така и тестове ще започнем. Имаме резерв от 10-15 хил. PCR теста, даже повече", каза още Борисов в събота. Днес Ананиев отбеляза, че резервът от PCR тестове е 20 хиляди, без да уточни откъде са получени



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още