Понеделник, 6 Май 2024

Започва най-тежкият икономически срив след Голямата депресия, обяви МВФ

Започва най-тежкият икономически срив след Голямата депресия, обяви МВФ
Публикация   07:11     10 Апр, 2020 /     akcent.bg   /     1178

   Сегашната пандемия рязко ще свие глобалната икономика и това ще е най-лошата криза от времето на Голямата депресия. Такава прогноза очертава директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде "Ройтерс".

   При това икономическото възстановяване през 2021 г. ще е едва частично и ще е възможно, ако пандемията отшуми през втората половина на тази година, а най-силно засегнати ще са развиващите се страни и нововъзникващите пазари, които ще се нуждаят от стотици милиарди долари чуждестранна помощ.

   Между 1929 г., когато започва Голямата депресия, и 1932 г. световният брутен вътрешен продукт се срива с около 15% (за сравнение през 2008 и 2009 г. спадът е 1%). Ефектите от кризата пък се усещат през по-голямата част от следващото десетилетие.

   "Само преди три месеца очаквахме положителен растеж на доходите на глава от населението в 160 от нашите членки през 2020 г.", смята Георгиева (в МВФ членуват общо 189 държави). "Днес числото се обърна нагоре с краката: днес прогнозата ни е, че над 170 държави ще имат отрицателен доход на глава от населението тази година."

  Това е много по-мрачна картина от представената от ръководителя на МВФ преди три седмици, когато бе първата тревожна прогноза, броени дни след оценката от края на февруари за спад с едва 0.1 пункта на глобалния икономически растеж, очакван преди COVID-19 (3.3%). В края на март пък тя във видеообръщение, че светът вече е в рецесия и тя ще е толкова лоша или по-тежка от тази от 2009 г.

                     Капацитетът за спешни заеми вече е $100 млрд.

   Според Георгиева, чиито разпространени от "Ройтерс" коментари са част от реч, подготвена за пролетната среща на институцията ѝ и Световната банка другата седмица, вече предприетите от редица правителства мерки за фискални стимули на стойност 8 трлн. долара може и да не са достатъчни и да са нужни още. Необходими са координирани стимули, но и спешни мерки за укрепване на здравните системи, но при това трябва да се избягва контролът на износа на важни медицински продукти и храни.

   Макар пандемията да засяга и богати, и бедни държави, е по-голям рискът за много от жителите на Африка, Азия и Латинска Америка заради качеството на здравните им системи и трудното увеличаване на социалната дистанция в бедняшките квартали, казва още Георгиева.

   МВФ е създаден за времена като тези и има възможност да отпусне заеми до 1 трлн. долара, одобрено е и удвояване на средствата, отпускани спешно при кризи, до 100 млрд. долара, за да бъдат разгледани молбите от над 90 държави, продължава Георгиева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha