Четвъртък, 9 Май 2024

Ще се повишат ли доходите на българите през новата година?

Публикация   15:36     24 Дек, 2010 /     Блогът за икономика   /     520

Анализ на икономистите Петър Ганев, Георги Ангелов и проф. Кръстьо Петков.

 

 


 

Георги Ангелов обясни, че от началото на кризата – 2008 г. икономиката ни стагнира и не можем да говорим, че има промяна в позитивна посока, по-скоро се отбелязва влошаване на положението. Според Ангелов, ако се сравняваме с най-лошите примери от ЕС сме по-добре, но в сравнение със страните с висок икономически растеж не се справяме успешно. В момента, според него, трябва бизнес среда, бюджетна дисциплина, съдебна, образователна и здравни реформи. Правителството е наясно, че следващата година нещо трябва да се промени, но проблемът е дали ще има воля това да се случи. Ангелов е на мнение, че догодина пазарът на труда ще е същият като тази - заплатите трудно ще растат, покупателната способност няма да се увеличи.


Проф. Кръстьо Петков коментира изследването на Евростат, в което се казва, че 20-те % най-богати българи са с шест пъти по-високи доходи от 20-те% най-бедни българи, по това вземаме първо място в Европа- не само сме бедни, но и неравни. Проф. Петков посочва, че има обективна линия за бедност, за нея се говори в изследването, другата линия е субективното възприятие – 35% от българите смятат, че са бедни, защото се сравняват като доходи с тези на останалите граждани от ЕС (ние нямаме и половината от средния доход, който имат в Европа). Според проф. Петков правителството не припознава проблемите бедност и безработица (нараства броят на трайно безработните, кризисните безработни и работещи бедни), бедността не се е превърнала в национална стратегическа цел като нещо, което трябва да се ограничи и да слезе до нормални граници.


Петър Ганев каза, че ударът от всяка икономическа криза е най-силен за по-ниско квалифицираните работници и за по-бедните българи. На фона на страните около нас сме по-стабилни от гледна точка на социалните защити, но имаме проблеми с икономиката и бюджета. Без реформи, няма да има подобрение на положението. Новата година ще е тежка за заетостта, смята Ганев и добави, че се надява хората с квалифициран труд да си намират по-лесно работа, което да мотивира останалите за развитие.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha