Четвъртък, 2 Май 2024

Д-р Ангел Кунчев: Невъзможно и ненужно е да се провежда масов скрининг на населението за COVID-19

Д-р Ангел Кунчев: Невъзможно и ненужно е да се провежда масов скрининг на населението за COVID-19
Публикация   12:41     28 Март, 2020 /     akcent.bg   /     704

   Масов скрининг на населението за COVID-19 на практика e невъзможен. Това зяави пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му има няколко причини тази цел да е непостижима.

   Първата е, че в нито в България, нито дори в Европа, има 7 млн. теста, готови за ползване, а още повече такива, на които да може да се разчита.

   „Сами разбирате каква логистика и каква организация трябва да се направи за тази цел основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, заяви членът на Националния оперативен щаб, като добави, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно.

   По думите му този скрининг би бил полезен, но в момента е ненужен.

   „Към момента това няма да ни даде кой знае колко ценна информация, поради простата причина, че това е снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни след това ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, говорим за въздушно-капкова инфекция, при която предаването е много ефективно. Така че всичко, което получим като информация, има значение в момента, в който излиза, и е вече остаряло няколко дни след това. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, обясни д-р Кунчев, като добави, че не се отказват от по-широкото тестване и че държавата е поръчала 1 милион тестове, които са точно за тази цел.

   Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

   „Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha