Доставки по домовете - не е толкова безопасно и си има правила при епидемия

Доставки по домовете - не е толкова безопасно и си има правила при епидемия
Публикация   09:36     18 Март, 2020 /     akcent.bg   /     1265

   Ограниченията, наложени заради коронавируса, принуждават мнозина да се обърнат към пазаруване онлайн, но то не е толкова безопасно. Ако не е добре организирано, дори може да носи повече рискове от това лично да се отиде до близкия магазин.

 Това предупреждават анализатори и специалисти по оценка на риска на базата на това, което в момента се знае за устойчивостта на COVID-19 в различна среда и повърхности, както и на обичайната логистика на доставките по домовете.

  Вирусологът Нелтие ван Дормален от американския Национален здравен институт и колегите ѝ от Rocky Mountain Laboratories твърдят, че първи тестове със SARS-CoV-2 са показали, че той се задържа върху картон до 24 часа, а върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана - до 2-3 дни (но медни повърхности например го убиват до 4 часа). Изводите им бяха публикувани тази нощ в New England Journal of Medicine и сред тях е често цитираният, че във въздуха коронавирусът може да се задържи до 3 часа.

   Иначе казано, COVID-19 може да се разнася от вентилация без филтри часове наред из работни помещения, а дни наред да се задържа (ако няма дезинфекция) върху дръжки на врати, работни плотове и пластмасови и хартиени опаковки.

  Това се оказва особено важно, тъй като имаме доверие на "невидимите" - т.е. че здрави хора произвеждат, превозват и нареждат по щандове и рафтове опакованите продукти. Същото важи и за куриерите и автомобилите им, с които доставят онлайн поръчки.

  Последното засяга всички, защото сме свикнали да пазаруваме по малко и често, а това вече е невъззможно. Важи и за хора, които са свикнали да си купуват готова храна, но сега им се налага да си готвят. По-сложно е за тези, които са кулинарни инвалиди в кухнята, или за онези, които нямат фризер или голям хладилник. Има и възрастни самотни хора, които нямат друг вариант и не искат да използват за ходене до магазина на маски за лице, латексови ръкавици или санитарни кърпички, с които едва са се снабдили.

  Самата приготвена храна не е заплаха, а рисковете идват от този, който е в контакт с нея след това, обяснява Стивън Морз, епидемиолог в Columbia University, в публикация на сп. "Алтантик". Ако се борави правилно, почти няма риск, стига това да е организирано като в кухнята на качествен ресторант.

  При доставките до адрес тази логистика е по-сложна и минава през няколко ръце. В Ухан крайните куриери дори носеха специални защитни костюми, маски и очила като медиците. Да се остави доставката пред вратата, без да се приема плащане в брой, звучи като най-безопасния вариант.

   Но още преди да се направи онлайн поръчка, човек е добре да се замисли, че доставчикът часове наред е навън и в различни части на града, докато на всички останали е наредено да не си подават носа. Да не говорим за моралната дилема пред купувача, че с поръчката си ангажира хора, влизащи заради него няколко пъти в магазини или складове и обикалящи с автомобил, колело или мотор да вършат дейност, която по принцип ги поставя в опасност за здравето и живота им. Но, от друга страна, ако храната е от близкия ресторант, рискът рязко намалява и парите помагат на заведението да оцелее дори когато е принудено да затвори.

   Ето кои са критичните точки на заразяване при доставките според Европейския институт за риск политика:

Много висок риск от заразяване при:

- стоене на близко разстояние до куриера

- досег с повърхността на опаковката (кутии, пликове)

- при доставка на храни - опасността от замърсяване от вътрешната опаковка на храната е висока поради краткото време за доставка (т.е. не е изтекло достатъчно време, за да умре коронавирусът - бел.ред.)

- боравене с банкноти и монети.

            Препоръки:

1. Спазвайте указанията за дистанция с куриера

2. Изхвърлете външната опаковка и измийте внимателно/дезинфекцирайте ръцете си след това

3. Внимателно почистете опаковката на храната, ако има такава (повърхността на кутията)

4. При възможност - термична обработка на храната

5. При доставка на предмет - почистете с дезинфекцираща кърпа преди употреба и допир

6. Почистете внимателно всички повърхности, върху които сте оставяли продуктите с външните им опаковки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha