И Мартен със строги мерки за ограничаване на коронавируса

И Мартен със строги мерки за ограничаване на коронавируса
Публикация   20:54     16 Март, 2020 /     akcent.bg   /     788

  На основание на чл. 46 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, съгласно актуализираната Заповед № РД 01-124/13.03.2020г. на Министерство на здравеопазването /МЗ/ и Заповед № РД-01-105/02.03.2020г. на МЗ и Заповед № 8121-256/02.03.2020г. на Министерство на Вътрешните работи /МВР/ и Заповед № РД-01-705 от Община Русе във връзка с обявеното решение от 13.03.2020г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, препоръките на Националния оперативен щаб относно регистрираните случай на COVID-19 на територията на Република България с цел намаляване на риска от разпространение на заболяването, във връзка с взети решения на Заседанието на Областния оперативен щаб относно заболяването /COVID-19/ и с оглед обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването /COVID-19/, както и с цел организация на въведените мерки за противоепидемична защита.

                                       НАРЕЖДАМ:

    В съответствие на препоръките на националния оперативен щаб, за социална дистанция се въвежда следната организация и мерки за противоепидемична защита на територията на Община Русе до 29.03.2020г. или до отмяната на извънредните мерки от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването.

 

  1. Кметство Мартен ще работи под строг пропускателен режим без да се преустановява дейността за работа с граждани.
  2. Приканват се всички граждани да използват приоритетно възможности за електронни услуги на сайта на град Мартен, MARTEN-BG.EU за подаване на искания за издаване на удостоверения подробно описани на следния линк: https://www.marten-bg.eu/grao.html
  3. Препоръчва се движението на хора да става главно във връзка със закупуване на продукти от хранителни магазини, лекарства, горива и банково обслужване. При движение и общуване да се спазва дистанция повече от един метър.
  4. Приканваме всички граждани и юридически лица, желаещи да окажат съдействие - материално, финансово, лично, да се обръщат към Кметство Мартен на телефон -  08117 / 22 03; 22 55; 23 54.
  5. Да се изготви списък на лица – самотни възрастни хора, социално слаби, трудно подвижни и трайно болни лица в срок до: 17.03.2020г. – отг. /Людмил Панков/.
  6.  Да се изготви списък на доброволци заедно със служители на кметство Мартен да организират обгрижване на лицата съгласно чл. 5 от заповедта, относно закупуването на хранителни продукти и лекарства за разнос по домовете. Отг. /Людмил Панков и Радостина Тихова/.
  7. Забранява се струпването на плътни групи от хора на площада пред Кметството, паркове, детски и спортни площадки и други обществени терени на територията на град Мартен.
  8. Сигнали за нарушение на мерките във връзка с извънредното положение да се подават от гражданите на единен европейски номер за спешни повиквания 112.
  9. Призовавам гражданите на град Мартен:
  • Да проявят гражданска съвест за справяне с надвисналата

заплаха.

  • Да спазват стриктно мерките против епидемията.
  • Да знаят, че всяко подценяване на опасността от вируса и

    личната небрежност може да коства много на цялото общество.

  • Да не се събират на големи групи дори и на частни мероприятия и да подходят отговорно.
  • Да спазват дистанция от поне един метър и да носят лични предпазни средства на публични места и при работата си с хора.
  • Да полагат грижа за своите близки и познати, особено за възрастните хора.
  • Учениците и студентите да не се събират на групи и да нарушават забраните, за което призоваваме родителите да проявят активност и контрол.
  • Да се запознаят със Заповед № РД-01-124/13.03.2020г. на Министъра на Здравеопазването на РБ Кирил Ананиев.
  • Да се запознаят със Заповед № РД-01-705/15.03.2020г. на Кмета на Община Русе Пенчо Милков.

   Копие от заповедта да се връчи срещу подпис за сведение и изпълнение на отговорните лица, както и да се оповести чрез средствата за масово осведомяване.

      ДИМО ТОНЕВ     Кмет на Кметство Мартен



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha