Вторник, 30 Април 2024

Хотелите и магазините извън молове могат да работят, обяви здравният министър

Хотелите и магазините извън молове могат да работят, обяви здравният министър
Публикация   17:25     14 Март, 2020 /     akcent.bg   /     650

   Хотелите могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите. Магазините, които не са в молове, също не е нужно да затварят. Това каза днес на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроси по издадената вчера от него заповед.

   Преди това премиерът Бойко Борисов, че с цел избягване на струпване на много хора на едно място, се удължава с половин година срокът за подновяване на личните документи, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май.

  Заради опасността от разпространение на коронавируса от вчера България е в извънредно положение. До момента установените случаи на коронавирус в страната са 31. Жертвите са две, като днес в "Пирогов" почина мъж на 74 години.

  Днес Ананиев уточни пред журналисти обхвата на забраните, които бяха въведени с негова заповед от вчера. До 29 март се затварят големите търговски центрове, заведенията и игралните зали,

но не и останалите магазини, които ще работят при строги санитарни изисквания

  Учебният процес ще е само дистанционно, тъй като училищата и университетите също са затворени. Не работят и детските градини и яслите. Целта е да се избегнат струпвания на много хора, което до момента била най-добрата мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса.

  Ананиев отново уточни, че в големите търговски центрове могат да продължат да работят застрахователни офиси, банкови гишета, офиси, аптеки и хранителни вериги. Там обаче трябва да има организация, за да не се стига до струпване на хора.

  Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че пред големите търговски вериги има екипи на МВР, които да вземат мерки, ако се забележи струпване на хора. Кирил Ананиев уточни, че е

отчетен рискът мерките да ударят бизнеса, затова и изискванията са били смекчени

още във вчерашния ден. Според него всички магазини, които не са в молове, могат да работят, стига да не позволят струпване на хора. Ако допуснат това, те ще бъдат затворени.

  Премиерът също предупреди хипермаркетите за техника и строителни материали да не допускат събиране на много хора, ако искат да продължат да работят.

  Той уточни, че заведенията за бързо хранене могат да работят, ако храната се взима за вкъщи

  Същото важи и за ресторантите.

  Премиерът Борисов изрази надежда, че до две седмици мерките ще дадат резултат и може да започне разхлабване на режима. Той обяви, че всички въпроси, свързани със заповедта на здравния министър, могат да се задават на спешния телефон 112.

  Борисов и министрите отново повтаряха, че целта на забраните е да не се струпват много хора на едно място. И че ако бъде установено такова струпване - ще затварят обекти. Те

не дадоха конкретни примери колко човека или при какви условия се отчита струпване

  Някои от веригите магазини в София обявиха различни мерки - напр. "Фантастико" определи брой хора, които ще бъдат допускани едновременно и въпреки, че обектите им са големи - максимумът е 30 човека. В други магазини има изчакване отпред, на много места хората влизат след повикване и се следи за спазване на дистанция.

  В извънреден брой на "Държваен вестник" днес бяха обнародвани и влизат в сила

строгите наказания за нарушаване на карантина и мерките в извънредната ситуация

   Според промените в Наказателния кодекс който наруши правилата или мерките, издадена против разпространяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от хиляда до 10 хил. лева. Преди наказанието бе пробация или с глоба от 100 до 300 лева. Освен това се предвижда, ако нарушението е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието да бъде лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева.

Тагове : магазини , МОЛ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha