Строителните дейности по проекта "Интеррег Румъния - България 2014-2020" продължават

Строителните дейности по проекта
Публикация   16:57     12 Март, 2020 /     akcent.bg   /     437

Българска делегация, начело с кмета на Русе Пенчо Милков, се срещна с градоначалника на Гюргево Николае Барбу

     В Гюргево се проведе пресконференция  за стартиране на строителните дейности в Община Гюргево.  Делегация, водена от кмета на Русе Пенчо Милков и заместник-кмета по икономика и инвестиции Златомира Стефанова, се срещна днес с кмета на Гюргево Николае Барбу. Поводът бе стартирането на строителните дейности на територията на община Гюргево по проект „Интеррег Румъния – България 2014 – 2020“ за оптимизиране на транспортните условия в трансграничния регион.

    Проектът цели по-добро свързване на Община Гюргево и Община Русе с мрежата TEN-T чрез действия, които водят до модернизация на пътната инфраструктура в двата града.

    Дейностите ще доведат до  решаване на проблеми, касаещи свързаността на хората в трансграничния регион  чрез увеличаване на транспортния капацитет на секторите TEN-T  в градовете Гюргево и Русе. Стойността на проекта е 7 835 520.26 евро.

    Обхватът на проекта е в съответствие с програмите за европейско териториално сътрудничество и допринася за неговата тематична цел за насърчаване на устойчивия транспорт и за премахване на пречките в ключовите мрежови инфраструктури чрез подобряване на регионалната мобилност и свързване на вторични и третични възли към TEN-T мрежата.

    В някои участъци от трансграничния регион Русе-Гюргево лошите условия на пътищата създават сериозни затруднения за зимната поддръжка на пътната мрежа, което често води до изолация на населените места. Община Гюргево и Община Русе имат недостатъчен капацитет, водещ до задръствания и вследствие на това увеличаване на времето за пътуване, експлоатационни разходи на превозните средства, злополуки и увреждане на околната среда. Лошото качество на вторичните и третични пътни мрежи води до по-висок риск от злополуки, задръствания и др. Необходими са мерки за безопасност, свързани с автомобилния транспорт. Освен това достъпността до инфраструктурите за TEN-T за основните градски центрове е далеч по-добра, отколкото за малките/ средните населени места. Чрез реализиране на предложения проект и планиране на устойчивата им достъпност чрез трансграничен интегриран подход, Гюргево и Русе ще играят важна роля като мултимодални възли за TEN-T.

    Пътят, който ще бъде модернизиран на територията на Община Русе, е булевард "Липник" в неговата цялост

                                                                                  Източник: Пресцентър Община Русе



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha