Goldman: Коронавирусът ще струва на европейските банки 30 млрд. евро

Goldman: Коронавирусът ще струва на европейските банки 30 млрд. евро
Публикация   07:26     11 Март, 2020 /     akcent.bg   /     636

   Европейските банки ще трябва да се примирят с приблизително 30 млрд. евро, които ще бъдат изтрити от нетните им приходи през следващите три години в резултат на избухването на коронавируса, изчисляват анализаторите на Goldman Sachs, предава Bloomberg. Спадът в печалбата, еквивалентна на около 7% от общата ѝ сума, ще бъде воден от увеличен кредитен риск и по-слаби приходи, смятат анализаторите Джерней Омахен и Жан-Франсоа Нойес.

   Банковият индекс Stoxx 600 Banks възстанови частично загубите си от понеделник днес. Индексът падна с 11% в „Черния понеделник“ на фона на опасенията за коронавируса и лошите заеми, след като цената на петрола спадна, докато в днешната сесия се повиши с 5.3%.

   Кредиторите с ниска степен на рентабилност в Германия, Италия и Гърция ще бъдат непропорционално засегнати от вируса, докато френските, тези от Бенелюкс и големите световни кредитори ще се справят най-добре с кризата, смятат анализаторите.

   Според Goldman Sachs кредитори като BNP Paribas SA, ING Groep NV, Banco Santander SA и HSBC Holdings Plc и банки от Централна и Източна Европа като Erste Group Bank AG или Bank Pekao SA са най-сигурни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha