В Русе е подредена изложба за 60-годишнината на фестивала "Мартенски музикални дни"

В Русе е подредена изложба за 60-годишнината на фестивала
Публикация   16:11     05 Март, 2020 /     akcent.bg   /     268

    Изложбата "60 години международен фестивал "Мартенски музикални дни" е подредена в Регионалния исторически музей в Русе. Експозицията проследява основните моменти от възникването на музикалния форум през 1961 г. до днес.
Владислав Атанасов, уредник в отдел "Най-нова история" към музея, обясни, че са показани вещи на русенски участници, ръкописи, печатни и аудио издания - програми, плакати, листовки, фотографии.

   Представени са и афиши за концерти от първото издание на фестивала. Един от тях е заключителен концерт с диригенти Адолф Фриц Гул и Илия Темков, който е един от основателите на музикалния форум.

   Разказът е конструиран от няколко тематични ядра, свързани с първите години от организирането на събитието, утвърждаването и нарастването на неговата значимост, появата на множество световни артисти на русенска сцена, солидното присъствие на българската музикална общност и приносът на местните културни институти като Държавна опера - Русе, Русенски симфоничен оркестър, хоровете "Родина", "Дунавски звуци" и "Дунавски вълни", националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов".

   Във витрините са изложени и книги с впечатления на участници в Мартенски музикални дни" в периода между 2000 и 2018 година. Има и черно-бели филми от фестивалната 1963 г. и от гостуването на Дмитрий Шостакович през 1965 г. в Русе.
Атанасов обясни, че един от ръкописите в изложбата е много любопитен. Това е план за действие през 1967 г. на градското ръководство. Идеята е Русе да се представи добре пред чуждестранните гости.

   "Като се започне от външния вид - измиване на улиците, подреждане на магазините с подходящи аксесоари. Предвижда се те да работят и през почивните дни, както и да предлагат стоки, които биха предпочели чуждестранните гости", обясни Атанасов.

Тагове : ММД , изложба ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha