Отново грипна ваканция и в Русе – 3 дни до вторник

Отново грипна ваканция и в Русе – 3 дни до вторник
Публикация   14:20     04 Март, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     7202

В грипна ваканция ще бъдат учениците в Русе от утре до понеделник включително. Това реши днес на свое заседание щабът за борба с острите респираторни заболявания към Регионалната здравна инспекция.

  До това решение се е стигнало, след като е отчетено покачване на заболелите през миналата седмица- 140 на 10 000. Предходната седмица техният брой е бил 110 на 10 000 души. Мярката е превантивна, тъй като стойностите на заболелите да наполовина от тези за обявяване на грипна ваканция. Подобно решение бе взето и при обявяване на грипна ваканция през февруари.

  Сериозен брой отсъстващи ученици се наблюдава в редица русенски училища. В някои от тях болните са 20 процента от общия състав. Най-много те са в ОУ "Васил Априлов"- 25 на сто.

  Най- много заболели има във възрастовата група между 5 -14 - годишна възраст, както и между 0-4 години.

В понеделник, 9 март, противогрипният щаб отново ще заседава и ще отчете противоепидемиологичната обстановка.

    В редица населени места учениците са в грипна ваканция заради повишения брой на заболелите.

   По препоръка на здравните власти до 6-и март, включително, във всички училища в областите Бургас, Шумен и Перник се прекратяват учебните занятия. Препоръка да не се учи до края на седмицата заради повишаване на заболеваемостта от грип има и за училищата в общините Варна и Благоевград.

   До 6-и март е преустановен учебният процес и в габровските общини Дряново и Трявна. До 4-ти март включително е ваканцията за учениците в добричката община Дългопол, както и в силистренската община Дулово.

  До 6-и март, включително, всички училища в община Варна затварят врати. Заболелите са 168 на 100 000, преобладава грип тип Б. Предприемат се и ограничителни мерки за свижданията в болниците и в детските и в женските консултации.

   До края на седмицата няма да има учебни занятия в Бургаска област. Броят на заболелите от грип надхвърли епидемичните стойности.

 

Тагове : ваканция ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha