Петък, 11 Октомври 2024

9 впечатляващи факта за икономиката на Индия

9 впечатляващи факта за икономиката на Индия
Публикация   03 Март, 2020   /     akcent.bg   /     692

В момента тя е петата по големина икономика в света

    Индия е процъфтяваща нация с население около 1,37 милиарда души, така че не е чудно, че икономиката й е една от най-големите на планетата.

   В момента Индия има седмата по големина икономика, на база БВП, но е готова да се придвижи нагоре в класацията, ако сегашните тенденции на разрастване продължат.

   Това бързо разрастване продължава да бъде възпрепятствано от корупция на всички нива на управление и от ендемично насилие, което поразява много от 29-те щати в Индия. Всъщност, ако не бяха тези проблеми, Индия вероятно вече ще се радва на по-стабилна икономика - икономисти смятат, че Индия е загубила над 1 трилион долара само заради насилието през 2017 година.

   Встрани от този проблем, Индия остава огромен износител в световен мащаб, селскостопански фабрика и дом на всичките 10 от най-бързо развиващите се градове в света.

            Вижте 9 изненадващи факта за икономиката на Индия:

     Индийската икономика е нараснала почти 6 пъти за по-малко от 20 години

   През 1999 г. брутният вътрешен продукт на Индия беше приблизително 459 млрд. долара, според Световната банка. През 2018 г. страната генерира еквивалента на 2,726 трилиона щатски долара. Това е експанзия от почти шест пъти за по-малко от две десетилетия.

          Годишният БВП на Индия надмина френската миналата година и вероятно ще надмине този на Великобритания през следващата година



   Според Световната банка БВП на Индия за 2017 г. от 2,726 трилиона долара е малко по-нисък от БВП на Франция от 2,778 трилиона долара. Това прави Индия страната със седмия по големина БВП.

   През 2020 г. Индия ще генерира по-голям брутен вътрешен продукт от Франция и Обединеното кралство, което направи Индия петата най-голяма икономика в света.

           Но Индия все още има по-малка икономика от Калифорния, с около 8,1%

   Според Бюрото за икономически анализи, БВП на Калифорния за 2018 г. е приблизително 2,968 трлн. През същата година общият БВП на Индия е около 2,726 трилиона долара в американска валута, което е с 8,1% по-малко от това на Златния щат, водещата икономика на Америка.

             Индия има най-бързо развиващата се икономика в света

 


   Експертите прогнозират, че индийската икономика ще нарасне със 7,4% през финансовата 2019 година, в сравнение с прогнозирания ръст от 6,3% в Китай и едва 2,5% в САЩ. Дори и този впечатляващ растеж е крачка назад от 9-процентното нарастване на индийската икономика от 2003 г. до 2008 г., което е спряно от глобалната финансова криза от 2008 г. насам.

   Длъжностни лица конфискуваха подкупи на стойност поне половин милиард долара по време на националните избори през 2019 г.

   През пролетта на 2019 г. Индия проведе национални избори за парламент. В навечерието на закриването на изборите на 19 май полицията и други служители конфискуваха повече от 502 млн. долара злато, наркотици, алкохол, пари в брой и други подкупи, предназначени да купуват гласове.

   Насилието струва на Индия приблизително 9% от БВП през 2017 г.

   Стотици случаи на обществено насилие, агресия в спорния регион на Кашмир и студеното противопоставяне с Китай допринасят за огромни загуби на потенциална стойност за Индия година след година. Икономистите смятат, че само през 2017 г. насилието струва на Индия 1,2 трилиона долара. Това се равнява на около 9% от общия брутен вътрешен продукт, или около 600 долара на гражданин.

Индия се нарежда на 69-о място по среден годишен доход
 


   През 2015 г. средният годишен доход за един работник в Индия е бил 1790 долара, което поставя страната на 69-о място по отношение на годишните доходи. Това се равнява на само $149 на месец.

    На 70-то място е съседната и съперничеща страна Пакистан, където средният годишен доход бе изчислен на 1 580   долара.

               Земеделието дава 50% от работните места в Индия
 


Индия е най-големият световен производител на мляко в света и вторият по големина производител на плодове и зеленчуци. Страната също има процъфтяваща търговия с морски дарове. Като цяло селскостопанското производство представлява повече от половината от всички работни места в Индия.

   Износът на гориво съставлява основния експорт на Индия

   Повечето индийци работят в селското стопанство, но секторът на минерални горива генерира най-много приходи от износ. През 2018 г. Индия е изнесла петролни продукти за около 48,3 млрд. долара, голяма част от които вече са рафинирани. Горивата съставляват 15% от износа на страната.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha