Четвъртък, 9 Май 2024

Пазарът на имоти в Румъния е замръзнал

Публикация   15:36     24 Дек, 2010 /     Инвестор БГ   /     529

Едва няколко продажби на имоти от стотици търгове, обявени от банките


 

Raiffeisen Bank, която е една от най-големите банки в Румъния по размер на активите, е организирала редица търгове за продажба на недвижими имоти всеки месец. Имотите са били отнети от клиенти на банката, които вече не са били в състояние да обслужват задълженията си. Въпреки това към края на равносметката в края на годината е едва 21 продадени имота, пише ZF.

Кредитните институции в северната ни съседка вече започват да разбират, че пазарът на имоти е замразен, въпреки че не са склонни да предлагат отстъпки от повече от 25% от цените, на които имотите бяха оценявани по време на годините на бума, пише изданието.

За слаб интерес към проведените търгове за имоти говорят и от Bank Leumi, която е значително по-малък играч.  „Имаме имоти, при които сме на 12-тия или на 15-тия търг и едва сега виждаме известен интерес. Инвестициите започнаха да се появяват, купувачите идват, но това означава, че сме едва над нулата“ казва Юлиу Мурешан, вицепрезидент Управление на риска в банката. Към момента  Raiffeisen Bank е обявила за продан 75 отнети имота.

Повечето банки са отказали да предоставят на изданието данни за своите продажби, въпреки че всички от тях, независимо от големината на бизнеса си, имат специализирани секции за продажба на отнети имоти. По-рано тази година различни източници съобщиха, че банките в Румъния са се превърнали в брокери на имоти, като са започнали да предлагат множество имоти за продажба, тъй като все повече кредитополучатели се оказват в ситуация да не могат да си обслужват задълженията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha