Четвъртък, 10 Октомври 2024

Румъния започва мащабно разследване за пране на пари в банковата си система

 Румъния започва мащабно разследване за пране на пари в банковата си система
Публикация   29 Фев, 2020   /     akcent.bg   /     602

   Румънската централна банка започна разследване за предполагаемо пране на пари, съобщи Bloomberg.

  Ще бъдат проверени 17 кредитни институции – половината от банковия сектор - които са открили лични и корпоративни сметки, съдържащи трансакции, които не могат да бъдат обяснени или „повишават съмнението за незаконност“, потвърди в телефонно интервю за медията Николае Синтеза, ръководител на отдела за банков надзор в Румъния.

  Повод за проверките са „съмнителни трансакции“ в половината от търговските кредитори на желаещата да приеме еврото за своя валута страна, които предизвикаха подозрения извън балканската държава, пояснява Bloomberg.

   Получихме предупреждения от чужбина и след рутинна проверка открихме някои подозрителни сметки в повечето банки“, казва Синтеза. „Разследването започна през миналата година и е доста сложен процес, така че не знаем колко време ще отнеме да го приключим. Рано е да се говори за потенциални санкции", уточнява той.

   Румъния следва примера на други страни от Европейския съюз (ЕС), като усилва мерите си за борба срещу прането на пари, тъй като се стреми да приеме еврото по-късно през това десетилетие, докато блокът се опитва да се справи с прането на пари с нов регламент. Скандали от подобно естество разтърсиха през последните години някои държави членки, като Латвия и Естония, както и няколко банки, включително Danske Bank, което пък затрудни пътя на най-новите членки на ЕС към единната валута, обобщава Bloomberg.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha