Неделя, 20 Октомври 2024

Ден на влюбените-14 февруари

Ден на влюбените-14 февруари
Публикация   11 Фев, 2020   /     akcent.bg   /     511

    14-ти февруари е Ден на влюбените, но също така някои празнуват по старому Деня на виното. В това  няма нищо лошо, но ако се прекали с употребата на вино или други алкохолни напитки  може да се изгуби контрол и тогава наред с другите отрицателни последици е възможно да се осъществят небезопасни действия, включително  и небезопасни любовни действия. Разбира се, не само под влияние на алкохола може човек да пренебрегне правилата за предпазване от любовни (нека вече разбираме сексуални) инфекции, включително СПИН.

   МЗ в частност и нашият отдел към РЗИ винаги се стреми да предпази от подобни рискове чрез разпространение на актуална и достъпна информация и чрез разпространение на лични предпазни средства (кондоми). Организират се периодично (с повод и без повод) кампании, правят се безплатни тестове (изследвания) за носителство на ХИВ или наличие на Сифилис, осъществяват се целогодишно консултации, при нужда се провежда лечение от специалисти. Ето в момента тече такава Анти-СПИН кампания – от 10 до 14 февруари.

   В рамките на кампанията основно се предвижда разпространение на необходима информация по въпроса – чрез лекции и ММП, чрез печатни материали, чрез беседи по „горещи теми“, включително и медийни прояви. Ще има и изнесена акция на КАБКИС – на 14.февруари след работно време в МОЛ Русе. В някои училища ще бъде отбелязан Денят на влюбените и чрез техни самостоятелни инициативи, всички съпроводени с разпространение на различни здравно-образователни материали. Целта на тази кампания е: да се насочи вниманието към проблема СПИН и да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално предавани инфекции; да мотивира хората за отговорност към собственото здраве; да се предостави достъпна информация и възможност всеки да получи отговор на въпросите, които го вълнуват относно проблема СПИН.

   Преди да кажем каквито и да било цифри трябва да се подчертае, че СПИН не е измислен от медиците проблем, нито от медиите, а той наистина съществува и може да засегне всеки, който го пренебрегва. До декември 2019 г .в България имаше регистрирани 3244 лица с ХИВ-инфекция, сега са около 3300. 84% от тях са получили инфекцията по сексуален път. Броят на мъжете спрямо жените е 5 пъти по-голям, т.е. м:ж = 5:1. В Русе през миналата година са открити 8 серопозитивни лица.

   Всичко това говори за необходимостта от такива здравно-образователни кампании и профилактични тестове и е радостно, че все-пак има хора, които се изследват (правят си тест) – от началото на годината в КАБКИС са извършени 126 теста, а през цялата 2019 г. – 1623 тестувания, раздадени са стотици печатни материали и предпазни средства.

   Всички знаем, че здравето е най-ценното, по-точно безценно благо, затова нека го пазим и бдим над него за добро на нас и на нашите близки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още