Вторник, 14 Май 2024

Румен Радев: Считано от днес официално снемам доверие от правителството

 Румен Радев: Считано от днес официално снемам доверие от правителството
Публикация   15:15     04 Фев, 2020 /     akcent.bg   /     469

Борисов: "Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството. Проблемът му е с други независими институции."

Считано от днес официално снемам доверие от правителството. Това каза президентът Румен Радев в официалното си обръщение към народа.

    Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество, каза президентът.

   "От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани", каза президентът Радев. Той обясни, че не го прави като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за страната ни.

   Румен Радев: Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията.

В подкрепа на думите си той отбеляза липсата на вода в Перник, за която по думите му кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

   Държавният глава зави, че парламентът "тихомълком" прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основания българите са очаквали ясни разяснения. По негово мнение законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

   Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България, призова още президентът.

 

        "Той не ни е избирал. Как ще свали нещо, което го няма! Това е пряка намеса в независимостта на властите, точно обратното на това, което винаги е говорил". Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на президента Румен Радев, който по-рано днес в обръщение към народа обяви, че снема доверието си от кабината Борисов 3. 

   „Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета, той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля. Хабите ми енергията, не ме интересува“, допълни той.

   "Нямаме никакви допирни точки, освен безсмислените консултативни съвети, но които никога нищо не се решава, така че - ще ме облекчи", заяви още Борисов. 

   Той уточни, че е свалил доверието си към президента още през декември. "Още декември месец казах, че г-н Радев за мен не е президент, като обединител, защото разединява нацията. И се аргументирах, че той говори това, което БСП и ДПС говорят.", подчерта Бойко Борисов. 

   "Съжалявам, че си е изпуснал нервите. Проблемът му не е с правителството. Проблемът му е с други независими институции.", заяви Борисов. 

    "Той не дава доверие, за да го отнема", категоричен бе министър-председателят. 

   Борисов не скри още, че се е издразнил от сутрешното интервю на главния секретар на президента - Димитър Стоянов, в бТВ и не се сдържа: "Сутринта ми дава оценка, келеш такъв". Последва друга изпусната, обидна реплика, този път отправена към журналистите на място, които настояваха да коментира изявлението на Румен Радев.
"Вие, като някакви мисирки тичате след мен!", ядоса се премиерът и дори сполучливо имитира звуците, които издават въпросните птици. Той обаче бързо се усети, че е направил гаф, и неколкократно се извини на журналистките с молба да се изчакват, като му задават въпроси, за да не го притесняват. " Извинявам се, не сте мисирки. Друг път една по една ми задавайте въпроси. Почвам да не мога да отговарям правилно, защото и аз се стресирам", оправда той непремераната си реакция.


Публикация : 04 Фев, 2020 г.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha