Петък, 11 Октомври 2024

Турската инфлация изненадващо надмина 12%

Турската инфлация изненадващо надмина 12%
Публикация   04 Фев, 2020   /     akcent.bg   /     786

Ускорението в инфлацията е за трети пореден месец

   Годишната инфлация в Турция през януари се е повишила повече от очакваното и достигна 12.15%, показват данните от турския статистически институт в понеделник. За трети пореден месец поскъпването при цените на дребно се ускорява, след като в края на миналата година станахме свидетели на значителен спад. Спрямо месец по-рано показателят се е повишил с 0.31 пр. пункта.

   Валутната криза от 2018 г. изпрати инфлацията до 15-годишен връх от 25%. Оттогава обаче потребителските цени започнаха да намаляват и през есента на 2019 г. показателят достигна едноцифрени стойности. Това от своя страна позволи на централната банка да намали рязко лихвените проценти в страната.

   Турската централна банка остава оптимистично настроена, че инфлацията ще падне под 8.2% до края на годината, оставяйки отворена вратата за нови понижения на лихвените проценти.

   Ускорението на януарската инфлация е движено от средните цени на дребно на алкохол и тютюневите изделия, които са поскъпнали с 42.2% на годишна база. Храната и безалкохолните напитки са поскъпнали с 9.04%, показва официалната информация.

   Месечната инфлация през януари нараства с 1.35%, докато очакванията от анкетата на Reuters бяха за увеличение на цените в размер на 1.10%.

   При обявяване на данните лирата остава стабилна без особени промени спрямо долара и еврото.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha