Прокуратурата обяви, че има данни за престъпление на президента, и пусна подслушвани разговори

Прокуратурата обяви, че има данни за престъпление на президента, и пусна подслушвани разговори
Публикация   07:37     29 Ян, 2020 /     akcent.bg   /     474

   Ден след като стана известно, че главният прокурор Иван Гешев е поискал тълкуването на Конституционния съд  дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет, държавното обвинение обяви, че има данни за извършено от държавния глава Румен Радев престъпление. То не е назовано директно, но в огласените данни се твърди, че става дума за укриване на документи, свързани със състоялата се миналата година проверка срещу Радев за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Генчева (впоследствие Радева) на щат във Военновъздушните сили (ВСС) и предоставянето й на жилище.

   В безпрецедентно съобщение до медиите пресслужбата на прокуратурата разпрати във вторник (28 януари) следобед три аудиозаписа и дословно свалени от тях текстове от подслушвани чрез специални разузнавателни средства (СРС) разговори, в един от които твърди, че участва президентът. Това е пореден случай на огласяване на доказателства по течащи досъдебни производства по инициатива на Иван Гешев (по сходен начин бяха публикувани и части от разпити по разследването срещу "Тад груп" за теч на информация от данъчната администрация), но за първи път се оповестяват аудиофайлове.

   Това е първият случай в най-новата история на България, в който  прокуратурата официално изказва подозрения за извършено престъпление от държавен глава

 и евентуалното му доказване може да доведе до започване на процедура по предсрочно отстраняване на президента, чийто мандат изтича след две години.

   В последните месеци Радев е в изострени отношения с управляващата партия ГЕРБ и с премиера Бойко Борисов. Той влезе в задочен спор и с новия главен прокурор Иван Гешев, след като в края на миналата година отказа да го назначи при първо одобрение от Висшия съдебен съвет и върна кандидатурата му за ново обсъждане, макар и да отказа да направи и втора крачка и да оспори процедурата по избирането му пред Конституционния съд.

  Заявлението на прокуратурата, че има данни за извършено от президента престъпление, идва едва няколко часа след като главният прокурор уточни, че се е обърнал към Конституционния съд не по принцип, а по повод на конкретно производство, а Румен Радев каза пред медиите, че не знае за какво производство става дума, и декларира:  "Аз съм убеден, че не съм мършил нищо нередно?.

   До момента единствената официална позиция на президента за изтеклите от прокуратурата записи е от прессекретариата му и гласи: "Прессекретариатът на държавния глава няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност."

   Разпространените от прокуратурата данни предизвикват повече въпроси, отколкото отговори, но държавното обвинение засега отказва всякакви подробности и уточнения.

               Кого разследва прокуратурата

   В съобщението от държавното обвинение лаконично се казва, че данните за извършено от Радев престъпление са събрани в хода на досъдебно производство срещу друго лице и се уточнява, че са събрани при подслушване на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.
   Към съобщението е разпространено и постановление за прекратяване на наказателно производство - заради откритите данни за президента и наложените от конституцията ограничения за разследването му. От него се разбират някои детайли, но засега от прокуратурата отказват да коментират или да потвърдят дали те се верни, както и дали материалите за президента са отделени в друго производство и кое точно разследване спира в момента, докато се чака произнасяне на Конституционния съд.
   От документа се разбира, че Стойков е разследван за това, че "за времето от месец май 2017 г. до настоящия момент в гр. София се е сговорил с едно или повече лица да върши в страната и чужбина престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага".
   Не става известно обаче кога е образувано досъдебното производство, имената на прокурорите са заличени, а от прокуратурата отказаха да уточнят пред "Дневник" кои са те. Вижда се единствено датата на спирането на производството - 23 януари 2020 г. От текста се разбира, че са разследвани деяния на група лица, които "осъществяват действия, вкл. обещаване и даване на облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерството на отбраната". Името на организацията, чиито служители са разследваните, е заличено.
   Ген. Цанко Стойков наследи президента Румен Радев начело на ВВС след години, в които беше негов заместник на различни нива в армейските структури. Под негово ръководство специализираната военна комисия, която трябваше да класира фирмите - кандидати да продадат на България изтребители, посочи, че смята за най-подходящи шведските самолети Gripen, като ги предпочете пред изтребителите втора ръка F-16 от Португалия и САЩ и изтребители втора ръка Eurofighter от Италия.
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha