До 1200 лв. бонус за завърнали се в България имигранти

До 1200 лв. бонус за завърнали се в България имигранти
Публикация   07:41     24 Ян, 2020 /     akcent.bg   /     537

   „Това е една от инициативите, които още през миналата година стартирахме”, поясни  зам. министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. „В момента над 6 000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1 200 в Шотландия, 1 400 във Виена и близо 7 000 учащи в Германия. Проведохме проучване сред тези млади хора и над 60% от тях имат желание да се върнат в България”, посочи Русинова.

   „На практика няма българска фирма, няма работодател, който да не се нуждае от висококвалифицирани кадри. В момента около 10 000 са обявените работни места в цялата страна в бюрата по труда. Основно се търсят хора за сектора на услугите, икономисти и инженери”, отчете Русинова.

  „Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател”, добави тя.

„За нас е важно да гарантираме на всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение - средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, заяви Зорница Русинова. 

  Висшисти, които са завършили в чужбина, но се върнат да работят в България ще получават допълнително пари от държавата по европрограма. От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

  Тя ще бъде създадена по проекта „Национална EURES мрежа“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от пресцентъра на МТСП.

  Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

  Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът наподкрепата може да достигне до 1200 лв.

  Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

  Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

  Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

  В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

  „За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова. Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

  Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум.

  „Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех“, заяви посланик Сираков.

    Идеята на правителството повдига много въпроси - колко привлекателни могат да бъдат бонуси от 1200 лв. за висшисти от чужбина; колко е лесно да се осигури детегледачка от бюрото по труда, при положение че такива кадри изобщо не се намират и заради това в други програми масово участват баби и дядовци; защо кабинетът гледа навън, а не дава същите стимули на хората тук, защо не съживи изоставащите райони с подобен род подкрепа и т.н.

     Според посланика ни в Австрия Иван Сираков обаче правителството успява да привлича чрез тези кариерни форуми българите да се завръщат в родината. Той цитира данни, според които 10% от българите, участвали на последната такава среща през 2019 г. "вече са започнали работа в България". Според него форумът се радва на висока посещаемост и голям интерес. Сега в кариерните дни са участвали над 140 български и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha