Вторник, 14 Май 2024

Заплатата на кмета на Община Русе Пенчо Милков става 2500 лева

Заплатата на кмета на Община Русе Пенчо Милков става 2500 лева
Публикация   10:09     23 Ян, 2020 /     akcent.bg   /     964

   Заплатата на кмета на Община Русе Пенчо Милков става 2500 лева. Това решиха днес на сесия на Общинския съвет 37 старейшини, които подкрепиха предложението, 10 се въздържаха и без нито един против. Увеличението е с 400 лева след 4 години, когато на предишния кмет Пламен Стоилов е била гласувана заплата 2100 лева.

  Кметът сам по Закон трябва да предложи размер на трудовото си възнаграждение. Милков отхвърли предложенията  в комисии то да бъде 3000 лева.

  Йорданска  Даневска ГЕРБ коменитра, че предложението се прави без анализ, без участие на финансистифинансисти. След него не е ясно дали и с колко ще има увеличение на заплатите на заместниците, на председателя на Об. Съвет?

  Емилия Пенева, директор на Дирекция „Финансово стопански дейности” каза,  не е необходимо финансист да обяснява, тъй има Правилник. Разработена в новия бюджет е заплата на кмета от 2500 лева. Средствата зависят от броя на заседанията на постоянните комисии.

  Заплатите на служителите нямат нищо общо със заплатата на кмета. Предвидено е увеличение на всички средно с по 100 лева върху средна брутна заплата, поясни Пенева.

  Председателят на групата на ГЕРБ Бедрос Пехливанян изрази позиция, че той лично би изчакал поне 2-3 месеца. Преди месец е имало ситуация, в която нямаше достатъчно пари в бюджета. Кметът да си предлага сам заплатата- деликатен, неудобен момент, призна Пехливанян.

  Александър Неделчев БСП припомни, че предходното увеличение заплатата на кмета, в началото на 2015 г. Тогава не е искано да се изчаква някакъв период. Да се спазва едно и също.

  Орлин Дяков ГЕРБ пита защо се правят комисии, след като е имало предложение от 3000 лева, а сега се говори пак за 2500 лева.

Тагове : заплата , кмет ,


Коментари

  •     Дочев 

    На фона на трудното преживяване на един голям процент от моите съграждани,дори една помисъл е в по вече, когато става дума за пари.Бедните хора са особено чувствителни на тази тема.Много от тях,ще си помислят,правилно ли са сложили знака Х в квадратчето на последните избори.Общинската администрация трябваше да поработи поне една година,да покаже някакви успехи пред русенци,тогава да помисли за заплати и други привилегии свързани с тях.

Коментирай

   captcha