Вторник, 14 Май 2024

Д-р Даниела Дариткова: В Русе скоро ще има модерно спешно приемно отделение

Д-р Даниела Дариткова: В Русе скоро ще има модерно спешно приемно отделение
Публикация   18:17     20 Ян, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     3168

Електронната здравна карта ще бъде завършекът на въвеждане на единна национална информационна система, смята председателят на Здравната комисия в парламента

   Д-р Даниела Дариткова днес се срещна в Зала 1 на Областна администрация с членове на клуб „Медика” към ГЕРБ в Русе по покана на областния лидер и депутат Пламен Нунев. Тук съм, за да се запозная със ситуацията на медицинското обслужване на гражданите в Русе.

   Ето и някои от отговорите на въпроси, които зададоха представители на медии на председателя на Здравната комисия в парламента:

    Относно вота на недоверие, който предстои- БСП са внесли днес 40 страници с мотиви за вот на недоверие, който е подписан само от представители на БСП, останалите партии, които го подкрепят, ще направят това с изказвания в зала. Ние сме подготвени и ще участваме сериозно и ангажирано в дебатите. Кризата, която се появи с водоснабдяването в Перник не трябва да бива повод за искане на оставка на правителството. Кризата трябва да се използва за начертаване на дългосрочна визия за справяне с всички климатични предизвикателства, смята д-р Дариткова.

 Разчитам на отговорните политици в парламента и смятам, че това правителство трябва да продължи работата си до края на мандата. Има ясно програма с приоритети и реално предприети мерки, с които да се гарантират интересите на българските граждани. Смятам, че правителството ще продължи работата си и след вота.

   Проблемът с цените на някои лекарства при болниците или при търговците е, пита Акцент.БГ-  Изнесен бе един факт от управителя на НЗОК, който звучи тревожно, но се оказа, че нито е анализиран, нито достатъчно добре обяснен. Управителят на Касата д-р Дечо Дечев разполага с всички административни възможности да анализира ситуацията, както и да сигнализира отговорните институции.

  Всички ангажирани с процеса на контрол върху лекарствената политика и лекарство снабдяването са се самосезирали. Очаквам анализите на здравното министерство, на НЗОК, на Националния съвет по цени и реинбулсиране, за да разберем дали този случай, който е продаван в рамките на законно установената референтна цена в позитивна листа, но е предлаган на различните лечебни заведения на различна с разлика 7 пъти, дали става въпрос за лоша търговска практика или за други нарушения.

  Ще има промяна в Закона за обществените поръчки- всички лечебни заведения и частните болници ще бъдат задължени да провеждат обществени поръчки.

   Ето и отговорът на въпрос на Акцент.БГ в доболничната или в болничната помощ има повече проблеми-   Всяка една система на здравеопазване има своите проблеми. Това касае и страни с твърдения за много по-добра здравна система. Аз винаги съм твърдяла, че едно от най-добрите решения е усъвършенстване и въвеждане на единна национална информационна система ЕНЗС. Това е един от ключовите приоритети на ГЕРБ и Обединени патриоти, като се надявам до края на годината това да бъде реализирано. Ако скоро завърши проектът за модернизиране на спешната помощ, в Русе също ще има модерно спешно приемно отделение. Бавенето на проекта идва от процесите на обществените поръчки…

   Дали скоро електронната здравна карта ще стане факт д-р Дариткова смята, че това ще е завършекът на единната система, което преди това трябва да е изградена.

   Много или малко са болниците в момента според д-р Дариткова, пита Акцент.БГ? Всички болници трябва да отговарят на определени условия, за да започнат работа с НЗОК и да получават обществен ресурс. В момента всички отговарят на тези условия. Оттук нататък ангажиментът е на контролните органи / НЗОК, районните подразделения, РЗИ и новосъздадения медицински одит към МЗ/ да преценят дали те работят в интерес на пациента или изпълняват някакви други функции. Само принципното отношение и контролната функция на ангажираните институции може да реши и даде отговор на въпроса.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha