Петък, 11 Октомври 2024

Актуализират кметската заплата в Русе с близо 20 процента

Актуализират кметската заплата в Русе с близо 20 процента
Публикация   07 Ян, 2020   /     akcent.bg   /     1749

Според закона предложението на Пенчо Милков е тя да бъде от 2100 на 2500 лева, председателският съвет на старейшините я подкрепя

   Заплатата на кмета на Община Русе да стане от 2100 лева на 2500 лева. Докладна с този текст, съгласно изискванията на ЗМСМА е входирана снощи от общинска администрация в канцеларията на ОбС.

  Заплатата на кмета на Ощина Русе не е промемяна от 2015 година, кметът Стоилов тогава се е аргументирал, че има и допълнителен доход и не е нужна актуализация.

   Както вече Акцент.БГ писа "Каква заплата трябва да получава кметът на европейския Русе, на Дунавската столица на България?" https://akcent.bg/?i=47300, в момента тази заплата е по-ниска от месечните възнаграждения на почти всеки един кмет на по-малка община в Областта и далече по малко от тези на градоначалниците на Разград, Свищов /3000/ лв. и др. малки общини.

   Нормално ли е кметът на Русе, който трябва да управлява бюджет от около 150 млн. лева, да получава 2500 /две хиляди и петстотин/ лева?

   С този въпрос Акцент. БГ се обърна към членовете на председателския съвет на Общинския съвет в Русе- председателите на представените в него политически сили и групи:

Бедрос Пехливанян- ГЕРБ- Важна част от политиките на ПП ГЕРБ е нарастването на доходите на българските граждани, затова от 1 януари отново увеличихме минималната работна заплата. В този Общински съвет ГЕРБ е опозиция и ще настоява Бюджет 2020 да е реалистичен откъм разходна и приходна част, да е добре балансиран и изцяло в интересите на русенци. Ако това условие е спазено, ще подкрепим предложеното възнаграждение, като настояваме да се повишат не само доходите на кмета, но и на работещите в администрацията, които са на прага на минималната заплата, за да бъдат задържани и привлечени добрите специалисти.

Пламен Рашев- БСП- заплатата на кмета на Русе да бъде 2500 лева е справедлива. Предстои да покаже и изпълни поетите в предизборната кампания обещания и да ги реализира. Но трябва да се видят и възнагражденията на 10-15 души от общинската администрация, които по моя информация получата повече и от новата заплата на кмета.

Асен Даскалов- ВМРО- Заплата от 2100 лева за кмета на Русе е несериозно. Склонни сме и ще подкрепим увеличение от 2500 лева. На група дори ще обсъдим тя да бъде до 3000 лева, в случай че бюджетът позволява и се запознаем с аргументите на кмета.

   Според мен сега действащият закон е някакво недоразумание- кметът сам да предлага размера на заплатата си. Няма възпитан човек, когото подобна ситуация да не би го притеснила...

  Елеонора Николова- СДС- Сумата от 2500 лева е разумна заплата за началото на един мандат на кмета, без значение на политическата сила, която го е излъчила. В момента знаем само предизборните обещания. Предстои да покаже и конкретни резултати. Ако те са добри, то заплатата може и трябва да бъде увеличена, ако трябва, и с повече.

 Д-р Теодора Константинова- Смятам, че това е обективна и справедлиза заплата. Ако говорим за популизъм, то може и да събуди възмущение. Но е факт, чекметовете на  много по-малки общини имат по-високи заплати. Русе е голям град с добър бюджет, който трябва разумно да се управлява. Това е голяма отговорност, която може да бъде оценена и с по-висока от 2500 лева сума.

Мирослав Славчев- Атака- за отговорността на кмета и размера на бюджета, който ще трябва да управлява, това е една приемлива цифра. Няма как да се иска и търси отговорност от когото и да било, ако той не се чувства осигурен в размике на възможностите и средствата на общинския бюджет. Напълно приемливо възнаграждение, би молго и да бъде по-високо.

Дауд Ибрям - ДПС- Кметът на Русе е нормалко да получава 2500 лева при условие, че управлява такъв голям бюджет. Бих гласувал за сумата от 2500 - 3000 лева, като разликата я намирам смешна за отговорностите, които кметът поема, независимо кой е и от коя политическа сила е.

    Реално въпросните 2500 лева са брутно възнаграждение. Предложеното увеличение е с около 20 процента. Предвид, че кметската заплата не е актуализирана 4 години, на фона на растящата минимална заплата и тази на повечето общински кметове в страната, тя остава сравнително ниска, смятат повечето старейшини.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още